Vijf voordelen van een kopje koffie voor het sporten

doorNathalie Goossens McCannop 03/07/2014

Koffie, het is voor veel mensen een vast en onmisbaar onderdeel van de dag. Onlangs nog stelden wetenschappers vast dat een kopje koffie voor het sporten wel eens goed zou kunnen zijn voor de lijn en er blijken nog andere voordelen aan verbonden te zijn. Hier zijn vijf redenen van Amerikaans voedingsdeskundige Cynthia Sass om wat vaker van die 'verslaving' te genieten in teken van een actieve levensstijl en vijf manieren om dit gezond aan te pakken.

Een betere bloedcirculatie
Voor niet-koffiedrinkers heeft een kopje koffie een positief effect op de bloedcirculatie, dat blijkt uit een recente Japanse studie. Elke deelnemer dronk voor het onderzoek een kopje koffie of decafeïne van ongeveer 150 milliliter, waarna de bloedcirculatie werd gemeten. Mensen die gewone koffie hadden gedronken zagen hun bloedsomloop met gemiddeld 30 procent verbeteren in een tijdspanne van 75 minuten. Dat in vergelijking met deelnemers die decafeïne hadden gedronken. En een betere bloedsomloop zorgt voor meer zuurstof, wat dan weer beter is voor het sporten.

Minder spierpijn
Wetenschappers aan de Universiteit van Illinois kwamen tot de conclusie dat wie een uur voor een intensieve training van dertig minuten, het equivalent aan cafeïne van twee tot drie kopjes koffie opneemt, minder pijnlijke spieren ervaart. Cafeïne kan er in dit geval dus voor zorgen dat je net dat beetje meer geeft tijdens een krachttraining, wat voor betere resultaten zorgt op vlak van spierkracht en uithouding.

Goed voor het geheugen
Een kopje koffie zorgt er trouwens ook voor dat je dingen beter onthoudt. Dat blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins Universiteit. Daarbij kregen mensen die niet vaak cafeïne consumeren ofwel een placebo of 200 milligram cafeïne, vijf minuten na het bekijken van een reeks afbeeldingen. De volgende dag werden beide groepen gevraagd om zich de afbeeldingen weer voor de geest te halen. Wat bleek? De groep die cafeïne kreeg, scoorde aanzienlijk beter. De boost voor de hersenen zou tot 24 uur na de consumptie werken en kan ook helpen bij het sporten om bepaalde oefeningen of routines te onthouden.

Behouden van spiermassa
Sportwetenschappers aan de Universiteit van Conventry stelden uit een onderzoek bij dieren vast dat cafeïne het verlies aan spierkracht helpt compenseren bij het ouder worden. Deze beschermende effecten werden zowel vastgesteld bij het middenrif als bij skeletspieren. De resultaten geven aan dat cafeïne, met mate, kan helpen om de algemene conditie te behouden en het risico op leeftijdsgebonden verwondingen door het sporten te verminderen.

Brandstof voor de spieren
Ook na het sporten kan een beetje koffie nuttig zijn, vooral bij uithoudingssporten en voor mensen die elke dag sporten. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij het opnemen van enkel koolhydraten vergeleken werd met het opnemen van een combinatie aan cafeïne en koolhydraten. In dat laatste geval nam de voorraad glycogeen in de spieren met 66 procent toe in vergelijking met mensen die enkel koolhydraten consumeerden. En dat tot vier uur na een intense training. Glycogeen, een suikervoorraad van de spieren, zorgt voor een belangrijke bron aan energie tijdens het sporten. Zorgen voor een betere reserve, betekent dat je volgende keer ook beter en/of langer kan sporten.

Toch betekent al dit goede nieuws niet dat iedereen plots massaal koffie moet gaan drinken. Cafeïne drinken met mate is nog steeds de boodschap en deze basisregels zijn daarbij de maatstaf:

* De maximum aanbevolen hoeveelheid cafeïne om betere prestaties te leveren met minimale bijwerkingen bedraagt tot 6 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dat komt neer op ongeveer 400 milligram per dag voor een vrouw van 68 kilo.

* Houd het gezond: meng koffie met amandelmelk en kaneel in plaats van room en suiker of mix koffie of thee in een smoothie samen met andere voedingsrijke ingrediënten zoals amandelen, haver of quinoa.

* Blijf consequent: uit onderzohttp://editor.persgroep.be/editor/editor/editor.doek blijkt dat bij een stabiel cafeïneverbruik, je lichaam zich aanpast. Dit gaat dehydratatie tegen, ondanks het feit dat cafeïne van nature urineafdrijvend is.

* Blijf voldoende water drinken, want is nog steeds de beste.

* Stop tenminste zes uur voor het slapengaan met het drinken van koffie om slapeloosheid te voorkomen. En luister naar je lichaam: drink je koffie omdat je moe bent? Pak dan eerst de oorzaak van die vermoeidheid aan.