Vlaamse firma lanceert 'paniekknop' voor vrouwen

doorKurt Wertelaersop 09/04/2015

Amicimi, een start-up uit Brugge, heeft een paniekknop ontwikkeld voor vrouwen die zich onveilig of bedreigd voelen. Met één druk op de knop, worden via hun smartphone alle gesprekken en geluiden opgenomen en alarm geslagen bij bewakingsfirma Securitas. Die kan dan de politie verwittigen.

Schrikbarende cijfers: uit een online bevraging blijkt dat 90 procent van de vrouwen zich onveilig voelt in een buurt die ze niet kent en 83 procent voelt zich niet op haar gemak als ze alleen in het buitenland zijn. Daarom ontwikkelde de start-up Amicimi een paniekknop. "In éérste instantie voor vrouwen, maar eigenlijk even nuttig voor ouderen of voor mannen", klinkt het bij de ontwikkelaars. "Met één druk op de knop van het apparaatje -niet groter dan een sleutelhanger, red- slaan ze alarm."

Via een applicatie op de smartphone van de gebruiker worden daarop alle gesprekken of geluiden opgenomen en een alarm gestuurd naar de meldkamer van bewakingsfirma Securitas. Die kan de geluidsopname beluisteren om te verifiëren of het om een gevaarlijke situatie gaat en indien nodig de politie verwittigen. Via de plaatsbepaling van de smartphone weten de agenten dan precies waar ze moeten zijn. De Amicimi-paniekknop werkt 24 uur op 7 en is bruikbaar in meer dan 50 landen wereldwijd. "De meldkamer van Securitas contacteert telkens de lokale hulpdiensten zodat er snel gehandeld kan worden.

Amicimi is vanaf vandaag te koop bij wat Proximus-verkooppunten én via de website www.amicimi.com.