Vlees draagt evenveel bij aan zwaarlijvigheid als suiker

doorLuc Beernaertop 03/08/2016
Vlees blijkt een even grote bijdrage te leveren aan de wereldwijde golf van obesitas als suiker doet.

De consumptie van vlees draagt wereldwijd net zo veel bij aan de groeiende obesitasplaag als die van suiker. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van het Australische Adelaide.

Wetenschappers onderzochten de beschikbaarheid wereldwijd van suiker en vlees en welk effect die twee hebben op de graad van zwaarlijvigheid in 170 landen. Ze stelden daarbij een sterke correlatie tussen beide vast.

Na het wegwerken van uiteenlopende nationale levels van verstedelijking, graad van fysieke activiteit en calorie-inname, stelde vorser Wenpeng You vast dat de beschikbaarheid van vlees 13 procent bijdraagt aan de graad van obesitas. Dat blijkt hetzelfde cijfer als voor suiker.

Trager verteerd
"Het heersende dogma stelt vetten en koolhydraten de belangrijkste boosdoeners zijn inzake obesitas", stelt You. "Of we het nu graag hebben of niet, in ons moderne dieet dragen vetten en koolhydraten voldoende bij aan onze dagelijkse behoefte aan energie. Doordat eiwitten uit vlees trager verteerd worden dan vetten en koolhydraten, vormt de energie die we uit eiwitten halen een surplus dat als vet in het lichaam wordt opgeslagen".

Controversieel
Professor Maciej Henneberg van het onderzoekscentrum voor vergelijkend anatomisch onderzoek en biologische antropologie van de universiteit van Adelaide erkent dat de bevindingen van het onderzoek "controversieel" zijn.

"Het is volgens ons belangrijk dat het publiek alert is voor de overconsumptie van suiker en sommige vetten. Maar onze bevindingen wijzen erop dat vlees in het dieet ook een significante bijdrage levert aan zwaarlijvigheid", stelt Henneberg.