Voeg dit toe aan je kopje thee voor wittere tanden

doorValérie Wautersop 19/08/2015

Hou jij wel van een lekker kopje thee om wakker te worden 's ochtends, en wil je weten hoe dat ervoor kan zorgen dat je wittere tanden krijgt? Lees dan vooral even verder.

Geen grotere verdeeldheid onder theedrinkers wereldwijd dan over de vraag of er nu al dan niet melk moet toegevoegd worden aan het drankje. Een nieuwe studie wijst echter uit dat het perfecte kopje thee een scheutje melk bevat. Niet noodzakelijk voor de smaak, maar omdat het je tanden beschermt tegen beschadigingen.

"Thee is het tweede meest gedronken drankje ter wereld, en de manier waarop we het drinken zorgt ervoor dat onze tanden vlekken krijgen", zegt dokter Ava Chow van het tandartsendepartement aan de universiteit van Alberta. "Door een scheutje melk toe te voegen aan je kopje thee zorg je er echter voor dat het drankje veel minder kans krijgt om lelijke vlekken achter te laten."

Voor hun onderzoek, dat gepubliceerd werd in de International Journal of Dental Hygiene, plaatsen Chow en haar team (getrokken) menselijke tanden in bakjes thee met en zonder melk gedurende 24 uur. Vervolgens werden ze er weer uit gehaald, en werd de kleur ervan gecontroleerd.

Tandartsen waarschuwen al langer voor het effect dat overmatige consumptie van thee of koffie op je tanden kan hebben. De tannines, die zorgen voor de bittere smaak van de drankjes, laten immers een residu achter op je tanden, dat voor vlekken kan zorgen. Uit onderzoek blijkt echter dat caseïne, de hoofdproteïne in melk, zich vasthecht aan tannine, en zo vlekken voorkomt. Bovendien blijkt dat de impact van een scheutje melk in je koffie of thee veel groter is dan het witmakende effect van een speciale tandpasta.