Voorkom borstkanker door zes kilo af te vallen

doorEllen Provoostop 22/05/2012

Door slechts zes kilo te vermageren kun je je kans op het ontwikkelen van borstkanker drastisch verlagen, dat toonde recent onderzoek aan.

Dames met overgewicht die 5 procent van hun lichaamsgewicht kwijtspelen, halveren zo hun kans op de vaakst voorkomende vorm van borstkanker. Na een studie bij 439 vrouwen tussen 50 en 75 jaar blijkt namelijk dat door lichaamsvet te verliezen, het niveau van hormonen afneemt die kanker veroorzaken. De vorsers keken naar het niveau van bepaalde stoffen als oestrogeen en testosteron, daarvan is namelijk bewezen dat ze het risico op bepaalde kankers verhogen. Daaruit blijkt dat het niveau hiervan met 10 tot 20 procent daalde bij vrouwen die waren afgevallen. De meest efficiënte manier om dit te doen is gezonder te eten en meer te sporten, zo speel je namelijk makkelijk 10 procent van je lichaamsgewicht kwijt.
 
Zeven op de tien gevallen
Professor McTiernan: "De hoeveelheid van het verloren gewicht was essentieel voor de veranderingen in het niveau van de hormonen. Het beste effect krijg je door een dieet te combineren met sport." De voordelen van het verliezen van gewicht is van toepassing op de types van borstkanker die beïnvloed worden door oestrogeen, dat geldt voor 70 procent van de gevallen. Dit onderzoek suggereert dat vrouwen met overgewicht die afvallen na de menopauze hun risico op deze dodelijke ziekte kunnen beperken.

Andere oorzaken
Experts weten al lang dat bepaalde factoren in levensstijl als overgewicht, alcohol, roken en gebrek aan sport de kans op borstkanker verhogen. Eerder bleek ook al dat patiënten met overwicht vaker hervielen en stierven aan deze ziekte.