Voorzichtig met de kaarsjes: verjaardag verhoogt kans op overlijden

doorLien Buyckop 11/06/2012

Op je verjaardag heb je meer kans om te overlijden dan op elke andere dag van het jaar. 60-plussers lopen zelfs een verhoogd risico van 14 procent. Dat is gebleken uit een grootschalig Zwitsers onderzoek.

Wetenschappers bestudeerden de gegevens van meer dan twee miljoen mensen, gedurende 40 jaar. Zij stelden vast dat er op verjaardagen een hoger risico is op een hartaanval, beroerte, val of zelfdoding. Ook mensen die aan een slepende ziekte lijden, zoals kanker, hebben meer kans om op hun verjaardag te sterven.

Risico
De kans op een hartaanval stijgt op een verjaardag zelfs met 18,6 procent, met een hoger risico voor mannen dan voor vrouwen. Beroertes kwamen dan weer meer voor bij vrouwen, met een verhoogd risico van 21,5 procent.

Dr. Vladeta Ajdacic-Gross van de Universiteit van Zurich: "Dat is een veel groter cijfer dan we hadden verwacht. En bovendien wordt het risico nog groter als mensen ouder worden."

De resultaten bevestigen eerdere resultaten van een Canadees onderzoek. Daaruit bleek dat een verjaardag het risico op een beroerte verhoogt, zeker bij patiƫnten met een hoge bloeddruk.

De vaststellingen worden op verschillende manieren verklaard. "Het ene kamp suggereert dat je op je verjaardag te veel eet en stress hebt, waardoor je meer kans hebt om te overlijden", zegt professor Richard Wiseman van de Universiteit van Hertfordshire.

"Een andere verklaring is het placebo-effect. Veel ernstig zieken proberen vol te houden tot hun verjaardag, omdat ze die absoluut willen bereiken. Daarna geven ze op en zijn ze als het ware klaar om te sterven", aldus de psycholoog.

Zelfdoding
Verder bleek ook dat er op verjaardagen een verhoogd risico is op een ongeluk (28,5 procent), op een val die tot de dood leidt (44 procent) of op zelfdoding (34,9 procent).

"Opvallend is wel dat het aantal zelfdodingen enkel stijgt bij mannen", zegt dr. Lewis Halsey van de Universiteit van Roehampton. Volgens de auteurs is dat ten gevolge van de hoeveelheid alcohol die ze op hun verjaardag drinken. "Maar het is ook mogelijk dat mannen een statement willen maken door uit het leven te stappen op een dag dat ze meer aandacht krijgen."