Vreemde kantjes verklaard: van ijshoofdpijn tot manborsten

doorLynn Formesynop 06/07/2012

Dat ons lichaam af en toe rare stoten uithaalt, ondervond je allicht zelf al wel. Om onze nieuwsgierigheid te bevredigen, gingen we op zoek naar de antwoorden op een aantal van deze vreemde kantjes.

1. Brain freeze
Echt zomerweer of niet, de deuntjes van de ijskar lokken weer heel wat mensen op straat en waar ijsjes zijn, is de brain freeze. Deze 'ijshoofdpijn' ontstaat wanneer koude de zenuwen raakt in je gehemelte. De impact zorgt ervoor dat de bloedvaten in je voorhoofd op een sneltempo zwellen wat de gekende pijnlijke steek veroorzaakt. Door ijskoude voeding trager te eten kan je het makkelijk ontwijken.

2. Overmatig zweten (hyperhidrosis)
Hyperhidrosis komt jammer genoeg bij heel wat mensen voor, zelfs bij kerngezonde met een ideaal gewicht. Vooral oksels, handpalmen en voetzolen zijn slachtoffers, maar ook in het aangezicht kan overmatig zweet optreden. Helaas is de oorzaak hiervan nog steeds niet bekend. Mogelijke oplossingen zijn deodorants met aluminiumchloride, botox, gerichte medicatie, milde elektrische stromen en in extremis een operatie.

3. Slapende ledematen
Het is tijdelijk en onschadelijk, maar daarom zeker niet minder vervelend. Wanneer armen of benen slapen wil dat zeggen dat je zenuwen teveel druk ondervinden, waardoor ze niet langer in staat zijn om boodschappen accuraat over te brengen naar het brein. De oplossing is simpel: van houding veranderen. Met de tintelingen en vervelende prikkels zal je even moeten leven. Wie hier chronisch last van heeft, kan maar beter een arts raadplegen want dan ligt er vermoedelijk een ernstigere aandoening aan de bron.


4.
Moobs
De overontwikkeling van de mannelijke borst ontstaat door hormonale veranderingen bij de geboorte en de puberteit. Zo werd het evenwicht tussen oestrogenen en androgenen (mannelijke hormonen) bij mannen met moobs niet goed uitgebalanceerd. Ook op latere leeftijd kunnen manborsten ontstaan, veelal door medicatie, lever- en nierproblemen of tumoren.

5. Ploppende oren
Wie al gevlogen heeft, kent ongetwijfeld het verschijnsel van het ploppende oor. De 'plop' die je hoort na geeuwen of kauwen, is het openen van een buisje tussen je middenoor en de achterkant van je keel om het teveel aan druk weg te werken. Hoogtewissels verstoren namelijk het evenwicht tussen de binnen- en buitendruk van de trommelvlies, wat voor een vervelend verstopt gevoel zorgt. Wie geen kauwgom bij heeft, kan altijd zijn mond sluiten, de neus toeknijpen en zachtjes blazen.

6. Oogspasmes
Spastistische oogleden zijn onwaarschijnlijk irritant, maar gelukkig ongevaarlijk. Ze ontstaan vooral door stress, vermoeidheid, cafeïne en droge ogen. In extreme gevallen ligt de oorzaak vaak bij een neurologische stoornis als het Gilles de la Tourette syndroom. Doorgaans gaan deze spastische trekjes vanzelf over, maar bij langdurige gevallen wordt botox geïnjecteerd.


7.
Overbeharing
Nope, veel vrouwen met snorren en unibrows zie je niet lopen. toch heeft ongeveer 5 procent van alle vrouwen last van hirsutisme of simpelweg overbeharing. Het kan erfelijk zijn of veroorzaakt worden door het polycysteus ovarium syndroom (PCOS), waarbij een teveel aan mannelijke hormonen in het lichaam circuleren. Onder de behandelingen bevinden zich onder andere bleken, laser- en hormoontherapie en electrolyse.

8. Hik
Minstens zo irritant als een slapende voet, is de hik. Oncontroleerbare samentrekkingen van het middenrif verklaren dit fenomeen. Door te veel en te snel te eten, overmatig alcohol te drinken en lucht in te slikken, kan je de hik veroorzaken. Doorgaans gaat het vanzelf weg, maar je kan altijd proberen je adem in te houden, snel water te drinken of in een zak te ademen.