Vriendschap na liefde? Het kan!

doorRedactieop 29/12/2015

De volgende zeven vragen eerlijk beantwoorden en uitvissen hoeveel exclusiviteit jullie nog delen en van elkaar verlangen, is een stap in de goede richting. Al geeft relatietherapeute Hilde Toelen toe dat het zelfs dan niet makkelijk is. Maar wel mogelijk. En als het lukt heel mooi.

1. Hoe was jullie partnerrelatie?
Een belangrijke startvraag, want hoe passioneler jullie band was, hoe moeilijker een postrelationele vriendschap is, zo blijkt. Relatietherapeute Hilde Toelen: 'Sommige mensen voelen zich zowel fysiek als emotioneel aangetrokken tot elkaar, ze hadden tijdens hun partnerrelatie heel sterke gevoelens die snel weer kunnen opflakkeren en vaak was hun breuk ook intens. Is er tussen hen nog steeds een spanningsveld, dan is een vriendschap moeilijker op te bouwen.' Moeilijk gaat ook, natuurlijk, maar er zijn toch makkelijkere uitgangsposities voor vriendschap na liefde. Hilde Toelen: 'Is jouw relatie daarentegen gestart vanuit vriendschap en was jullie fysieke en emotionele aantrekking al verminderd, dan heb je een grotere kans om jullie vriendschap na een breuk verder te laten groeien.' Met andere woorden: hevige chemie kan vriendschap serieus in de war sturen.

2. Waarom willen jullie bevriend blijven?
Een vriendschapsband met je ex heeft een grotere kans op slagen als jullie motivatie gelijkloopt. Hilde Toelen: 'De ene ziet vriendschap als een manier om de partner rustig los te laten, wil negatieve emoties vermijden en denkt dat het afscheid minder pijn zal doen als een bruuske breuk vermeden wordt. De andere hoopt dan weer dat de partnerrelatie zich zal herstellen en aast op een pauze, wat je geen vriendschap kan noemen. En ook bevriend blijven uit schuldgevoel is geen basis voor een echte vriendschap, want wie dat doet gaat uit van een negatief gevoel, niet van een intern gedreven motivatie om bij de ander te zijn.' Om nog meer hartzeer te vermijden, kan je dus maar beter eerlijk zijn over de drijfveer achter jullie vriendschap. Delen jullie hetzelfde verwachtingspatroon, zijn er geen bijbedoelingen en willen jullie oprecht een vriendschap opbouwen die niet in de weg staat van jullie toekomstige relatie(s)? Succes!

3. Wat is jullie definitie van vriendschap?
Zie jij in je ex nog steeds je exclusieve steun en toeverlaat en bel je hem of haar tweemaal per week op om lief en leed te delen? Of zijn jullie vrienden die deel uitmaken van dezelfde vriendengroep en aan de toog fijn kunnen praten? 'Dat zijn heel andere dynamieken en het is maar de vraag welke houdbaar is. In hoeverre wens je exclusiviteit in je vriendschapsrelatie?' Maar ook: in hoeverre loopt jullie definitie van vriendschap gelijk op? Je kan bedrogen uitkomen als jij hoopt op onvoorwaardelijke steun, terwijl je ex al blij is wanneer hij of zij je op een pintje kan trakteren. Als jullie voor vriendschap kiezen, durf dan jullie definitie ervan uit te spreken, zodat jullie ook hier op dezelfde golflengte zitten.

4. Wat als er een nieuwe partner opduikt in jouw leven?
'Ook dan is vriendschap met je ex mogelijk, zolang in je nieuwe relatie duidelijkheid bestaat over wat die vriendschap inhoudt.' Al maakt de relatietherapeut hier een belangrijke kanttekening bij: 'Voor de meeste vrouwen is emotionele exclusiviteit belangrijk, voor sommige zelfs belangrijker dan fysieke exclusiviteit. Hoe vaak hoor ik vrouwen zeggen dat ze weliswaar razend zijn om het slippertje van hun man, maar dat het alle telefoontjes zijn waar ze niet mee kunnen leven. Mannen hebben minder last van die emotionele dreiging.' Deel je dus meer emotionele exclusiviteit met je ex dan met je nieuwe partner, dan neem je een groot risico en zijn misschien zowel je vriendschap als je nieuwe partnerrelatie geen lang leven beschoren. Plaats je daarentegen je partner duidelijk op de eerste plaats en eigen je hem of haar onmiskenbaar de exclusiviteit toe die in een partnerrelatie zo nodig en gewenst is, dan is er in die relatie misschien ook ruimte voor vriendschap met je ex?

5. Wat als jouw partner bevriend is met een ex?
'Als je een nieuwe relatie begint, moet je goed aftasten wat er nog rest tussen de exen en in welke mate jij exclusiviteit hebt, of wat jij kan dragen aan exclusiviteit. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn. In nieuw samengestelde gezinnen wordt er veel tolerantie gevraagd van de nieuwe partner, die nooit op één zal staan.' Maar waar kom jij dan? Na de kinderen of na de ex? Dat is de vraag van een miljoen. Hilde Toelen: 'Heb jij een partner gekozen die exclusiviteit wil met meerdere mensen, dan moet je beslissen of je daarmee verder wil, of ermee wil breken.' Soms kan het ook heel simpel zijn.

6. Wat als er een nieuwe partner opduikt in het leven van je ex?
'Het is fijn om te voelen dat je in een vriendschap veel betekent voor iemand. Maar als je ex een nieuwe relatie aangaat, moet je een stap terug zetten, en dat is voor veel mensen moeilijk. Ze vinden het pijnlijk om te zien hoe de ex hen plots beschouwt als een van de vrienden die op een feestje ook een kwartiertje krijgt. Zelfs als ze geen relatie meer willen.' Tijd heelt gelukkig veel en strijkt hopelijk ook die plooi glad, als je vriendschap met je ex belangrijk voor je is. Strijd je niet met de nieuwe partner om exclusiviteit met je ex, maar ben je oprecht blij voor hem of haar? En kan je even afstand nemen totdat de nieuwe partners hun band gesmeed hebben en je de vriendschap weer kan oppikken? Dan weet je: jullie vriendschap zit echt snor.

7. En seks met je ex, kan dat?
'Vrouwen hechten aan seks meer emotioneel belang', legt de relathietherapeute uit. 'Voor hen is het vaak een vonk die doet verlangen naar meer, het creëert een behoefte aan een knuffel achteraf en een ontbijt 's ochtends. Biologisch wordt dat zelfs versterkt door het hechtingshormoon oxytocine dat bijvoorbeeld vrijkomt bij een orgasme. We kunnen er dus niets aan doen. Mannen, daarentegen, ervaren dat minder, zij kunnen makkelijker puur fysiek genieten. Ik zie dan ook veel meer teleurgestelde vrouwen bij vriendschappen waarin er nog seks is.' Is seks met je ex dan ronduit verboden als je een vriendschap wil opbouwen? Hilde Toelen: 'Dat weet ik zo niet. Misschien is het jullie manier om afscheid te nemen van elkaar? Al moet de frequentie wel minderen, anders bevind je je nog op een exclusieve plaats, ben je een bedreiging voor een nieuwe partner en doet het sowieso pijn wanneer de seksuele relatie plots stopt. Ook al heb je ervoor gekozen.' Denk dus goed na over een status als 'friends with benefits'. De lijn tussen een partnerrelatie en een vriendschap is al heel dun, seks maakt ze nog fragieler.

Het mag duidelijk zijn: bevriend blijven met je ex is niet makkelijk. Maar wat is dat wel in het relationele moeras? Hilde Toelen: 'Iedereen is op zoek naar wat hoort en niet hoort, naar wat de regels zijn. Maar er zijn er geen. Godsdienst legt er nog wel wat op, maar we luisteren er niet meer naar. En we hebben ook de keuze of we ons tegen de regels van onze ouders verzetten of niet. Dus waar moet je nu vanop aan?' Moraal van het verhaal: beslis voor jezelf of je een oprechte vriendschap met je ex aankan en toets af of jullie op dezelfde golflengte zitten. Als het lukt om met je ex een vriendschapsband op te bouwen, heb je er misschien een vriend(in) voor het leven bij?

Door Ann Willems