Vrijetijdsziekte

doorRedactieop 31/12/2007

To do-list voor omgekeerde Kortjakjes

Rust op tijd uit.

'Als ik me ziek of uitgeput voel, neem ik vitamines en werk ik dapper door. Rusten doe ik wel in het weekend', is een veel gehoorde uitspraak. Natuurlijk zijn er dagen waarop je je wat minder in vorm voelt, en dat is nog geen reden om af te haken. Maar wie echt ziek is, hoort thuis te blijven. Als je werkweek een continue uitputtingsslag is, is het de hoogste tijd om met je baas rond de tafel te gaan zitten. Hulp in het huishouden kan de combinatie gezin-werk draaglijker maken.

Overwerk je niet tijdens de week.

'Ik werk elke avond vrij laat en als ik thuiskom, doe ik ook nog het huishouden en al mijn papierwerk, want ik wil het weekend vrijhouden voor leuke dingen', vertelt de gemiddelde dertiger. Ook tijdens de week heb je rustmomenten nodig. Waarom zou je niet een avond in de week spenderen aan een etentje, een film, een concert? Dat dwingt je om even af te remmen, het breekt de sleur en kan veel ontspannender zijn dan de bijna obligate weekendrecreatie.

Switch niet te vroeg van werk naar vakantie.

'Als ik met vakantie ga, vertrek ik altijd onmiddellijk na mijn werk en kom ik pas de nacht voor de volgende werkdag thuis. Ik wil het maximum uit mijn vrije dagen halen!' Het klinkt goed, maar dat is het niet. Opwarmen en afkoelen. Het is een gekend principe uit de sport, maar ook in het dagelijkse leven van groot nut. De omschakeling van werk naar vakantie vraagt een afkoelingsperiode van minstens één en liefst twee dagen. Die kan je rustig vullen met het verzamelen en lezen van documentatie over je vakantiebestemming, het bijeenzoeken van de geschikte kleding enzovoort. Thuiskomen doe je minstens één dag te vroeg: je koffers uitpakken, je post nakijken en je spullen voor de volgende werkdag klaarleggen zijn ideale opwarmertjes voor een nieuwe werkweek.

Maak er geen geheim van op je werk.

'Als ik in het weekend of op vakantie weer eens ziek ben geweest, zeg ik dat nooit tegen mijn baas. Wat niet weet, wat niet deert'. Klopt niet! Vrijetijdsziekte heeft te maken met een overdosis stress, en dat probleem moet worden aangepakt. Werkstress is géén onvermijdelijk fenomeen en evenmin een teken van zwakte. Aarzel niet om je bedrijfsarts over je probleem in te lichten! Hij/zij kan met jou naar oorzaken en oplossingen op zoek gaan.

Door Annemie T'Seyen
(Goed Gevoel, april 2001)