Vroeg opstaan of uitslapen: welk land past bij jouw slaappatroon?

doorTine Kintaertop 09/05/2016

Sommige mensen springen 's ochtends vroeg opgewekt uit hun bed (niet wij), terwijl anderen sloten koffie nodig hebben om voor tien uur wakker te worden (wel wij). Behoor je ook tot de laatste categorie? Dan verhuis je beter naar Spanje, heeft onderzoek uitgewezen.

De wereld bestaat uit 196 verschillende landen, en die hebben elk hun eigen slaapgewoontes. Een onderzoek aan de universiteit van Michigan bij meer dan 10.000 mensen kon die patronen vastleggen. Met behulp van de app ENTRAIN, die Android- en Applegebruikers kunnen gebruiken om hun jetlag te bestrijden, konden de onderzoekers data van over heel de wereld verzamelen. De gebruikers moeten immers naast leeftijd, geslacht en woonplaats ook zaken ingeven als hoe laat hun wekker staat en hoe laat ze gaan slapen.

Uiteindelijk selecteerden de wetenschappers 20 landen waarvoor ze veel data ter beschikking hadden, waaronder ook Belgiƫ, Nederland, Frankrijk en Spanje. Wat bleek: bepaalde zaken zijn consistent over heel de wereld. Zo slapen vrouwen gemiddeld langer als mannen, en wordt bedtijd bepaald door de leeftijd. Kinderen en oudere mensen staan doorgaans vroeg op en gaan vroeg slapen, terwijl tieners en volwassenen later gaan slapen en later opstaan als ze daar de kans toe krijgen.

Vroege slaapsters
Maar niet ieder land gaat op hetzelfde uur slapen. Uit de resultaten blijkt dat Belgische vrouwen het vroegst gaan slapen van alle landen: zo ongeveer rond 22.30 uur. Ze staan ook vrij vroeg op: voor zeven uur zijn ze uit de veren. In totaal goed voor bijna acht uur slaap; alleen de Mexicaanse vrouwen en de Nederlandse vrouwen doen beter. Maar: de Nederlandse vrouwen gaan wel een half uur later slapen en staan een half uur later op.

Belgische vrouwen kruipen het vroegst in hun bed.

Als het over uitslapen gaat, gaan de Spaanse vrouwen met de hoofdprijs lopen: zij liggen om acht uur nog in hun bed, en kruipen er gemiddeld rond middernacht in. Ook de Mexicaanse vrouwen en de dames uit de Emiraten kunnen lang blijven liggen. De Amerikaanse en Australische mannen zijn dan weer het vroegst uit de veren.

Vind je dat jouw biologische klok niet per se goed aansluit bij het Belgische slaappatroon? Dan kan je natuurlijk altijd verhuizen naar een land dat je beter past. In dit artikel kan je zelf de uren ingeven waarop jij gaat slapen en opstaat, en krijg je het land te zien waar je het beste bij past. Je vindt er ook een overzicht van alle 20 deelnemende landen.