Vroege vogels zijn gezonder dan uitslapers

doorSophie Vereyckenop 16/03/2016

Ben jij gisteren op tijd gaan slapen en deze morgen al om 7 uur uit je bed gerold? Of had je een lange nacht en wrijf je nog maar net de slaap uit je ogen? Volgens een nieuwe studie van het activity tracker-merk Jawbone, leeft die eerste categorie, ook wel de vroege vogels, het gezondst.

Uit het rapport, dat The Huffington Post mocht inkijken, blijkt dat Jawbone-gebruikers die voor 23u gaan slapen en op tijd opstaan minder calorieën innemen en beter eten dan zij die later gaan slapen en langer blijven liggen. Die uitslapers dronken meer cafeïne, alcohol en consumeerden meer suikers en verzadigde vetten.

Betere voeding en 2 kilo minder
"Als je een jaar lang een uur vroeger zou gaan slapen, dan zou je in theorie maar liefst 2 kilo kunnen verliezen zonder extra inspanningen," legt dokter en data-analist Kristin Aschbacher uit. Daarbij is het echter wel belangrijk om op te merken dat Jawbone daarbij vooral keek naar het uur waarop de deelnemers gingen slapen, niet zozeer het aantal uur dat ze effectief sliepen.

Het onderzoek van Jawbone komt overeen met eerdere studies over onze slaapgewoontes en gezondheid. Het verband tussen slaap en een beter voedingspatroon werd vorig jaar al vastgelegd in het tijdschrift 'The American Journal of Clinical Nutrition'. Uit dat onderzoek bleek dat de personen die meer sliepen ook minder verzadigde vetten aten. En uit een studie van de Berkeley universiteit in Californië kwam naar voren dat tieners die laat naar bed gaan, gemakkelijker bijkomen.

Uur vroeger gaan slapen
Al is het niet alleen slecht nieuws, stelt Aschbacher ons gerust. Zelfs als je laat gaat slapen en extreem laat opstaat, en op die manier al een redelijke hoeveelheid slaap krijgt, kan je nog steeds voordeel ondervinden van een uur vroeger onder de wol kruipen.

Wel blijft de vraag natuurlijk of vroege vogels gewoon over het algemeen meer bezig zijn met gezondheid en voeding en daardoor beter eten, of dat slaap een directe invloed heeft op wat we de volgende dag eten. Volgens Aschbacher zijn beide scenario's mogelijk.