Vrouwen doorbreken taboe van menstruatie met #LiveTweetYourPeriod

doorNina Dillenop 23/06/2015

Nog beter dan een stukje chocolade tijdens je regels: een relativerende tweet die je eraan herinnert dat je niet alleen bent. De hashtag "LiveTweetYourPeriod" bundelt alle spontane hersenspinsels die in vrouwen opkomen tijdens hun menstruatie. Een statement om het taboe te doorbreken, dat bij momenten best pittig is. Gevoelige mensen (lees: mannen) zijn gewaarschuwd.

De hashtag #LiveTweetYourPeriod circuleert al langer op Twitter, maar werd door een artikel in The New York Times van journaliste Jenna Wortham opnieuw razend populair. Wortham schrijft dat ze hoopt dat het taboe rond menstruatie verdwijnt door erover te schrijven op sociale media. Ze wil "de voortplanting van de vrouw normaliseren, deseksualiseren en destigmatiseren, een topic dat lang genoeg in schaamte gehuld is geweest. Het internet is verzadigd van afbeeldingen die vrouwen hyperseksualiseren, maar die foto's worden zelden als schandalig beschouwd. Als inhoud focust op hoe een vrouwenlichaam functioneert, is dat wel meteen schandalig", betoogt Wortham. Ze verwijst ook naar de situatie waarbij de foto van een vrouw met een bloedvlek tussen de benen op Instagram tot twee keer toe verwijderd werd.

Vrouwen laten zich massaal gaan op Twitter naar aanleiding van hun maandelijkse ongemakken, en de inhoud van die tweets is erg gevarieerd. De ene vrouw houdt het bij een bescheiden vloekje omdat haar regels eraan komen, de andere vrouw omschrijft dan weer zeer expliciet waar ze aan toe is. Het onderschrift "niet voor gevoelige lezers" is bij sommige tweets absoluut op zijn plaats. Ook mannen mengen zich in de discussie met hier en daar een grapje.