Vrouwen vallen voor mannen die op hun vader lijken, en dit is de verklaring

doorNina Dillenop 31/05/2016

Je zal het misschien niet meteen willen toegeven, maar er is een relatietheorie die klinkt dat vrouwen onbewust verliefd worden op mannen die aan hun vader doen denken. Dit zogenaamde Elektracomplex, het broertje van het Freudiaanse Oedipuscomplex, is geen nieuw concept, maar relatietherapeuten hebben nu ook een verklaring voor die onbewuste zoektocht naar een tweede vaderfiguur.

Je zal het zelf misschien staalhard ontkennen, en beweren dat je net op zoek gaat naar een totaal tegenovergesteld type dat totaal niet op je vader lijkt. Toch gaat je geest onbewust op zoek naar een manier om terug te grijpen naar wat comfortabel voelt, legt relatie-experte Dr. Judith Wright uit. Wanneer we nog jong zijn, gebeurt er zoiets als "preseksuele programmering", verklaart Wright. We beginnen relatie-idealen te vormen op basis van wat we rondom ons zien, met onze ouders als belangrijk rolmodel.

Er zijn verschillende scenario's denkbaar die maken dat je op zoek gaat naar je vader in een partner. Meisjes die zijn opgegroeid met een slechte vader-dochterrelatie, zullen ongewild toch vallen voor een gelijkaardige man. "Onbewust vanuit het idee dat ze het 'deze keer beter zullen doen' ", verklaart Wright. Wie opgroeit zonder vaderfiguur heeft dan weer de neiging om op oudere mannen te vallen, in de hoop de lege plek op te vullen die hun vader heeft achtergealten. Vrouwen die een steunende vader hebben gehad, hebben over het algemeen de grootste kans op een geslaagde romantische relatie, aldus de relatie-experte.

Linda Nielsen, professor psychologie aan de Wake Forest University in North Carolina, bevestigt deze theorie, en voegt daar nog wat voordelen van een goede vader-dochterrelatie aan toe: "Een meisje dat een standvastige, communicatieve en vertrouwde relatie met haar vader heeft, verkleint haar kansen op een tienerzwangerschap. Daarnaast heeft ze ook minder kans op aandoeningen zoals depressie, anorexia en een laag zelfbeeld.

Wright voegt er nog aan toe dat een partner hebben die op je vader lijkt absoluut geen slecht nieuws hoeft te zijn, zeker niet als zich dat bij beide mannen uit in goede kwaliteiten. Wel suggereert ze dat vrouwen hun eigen relatie compleet los moeten zien van hun ouders, wat de enige manier is om los te breken van het Elektracomplex en volledig je eigen weg te bewandelen.