Vrouwen verkiezen gamen boven mannen, seks én shoppen

doorRedactieop 15/07/2011

De tijd dat alleen online gamen alleen aan asociale tienerjongens en enthousiaste mannen kon gelinkt worden, is definitief voorbij. Uit een recente rondvraag blijkt dat net zoveel vrouwen als mannen vaak en graag online gamen. Meer nog, het zijn de vrouwen die de meeste uren voor het computerscherm spenderen.

In een enquête van het merk Doritos gaf 50 procent van de ondervraagde mannen aan regelmatig online te gamen. Verrassend genoeg biechtte ook 49 procent van de ondervraagde vrouwen op van online spelletjes te houden.

De mannen in kwestie gaven aan 22.3 procent van hun tijd online te spenderen. Vrouwen doen nog 'beter' want 23.2 procent van hun tijdsbesteding gaat kennelijk online.

Verslaafd
Opmerkelijk is ook dat vrouwen niet enkel even gek - als het niet gekker is - zijn op online games als hun mannelijke collega's, maar dat de meerderheid ook meer tijd aan online gamen dan aan seks besteedt. Eén op de vijf gaf zelfs aan regelmatig de online games naar bed mee te zeulen - en dat hoeven we deze keer echt wel letterlijk te nemen.

Nog zorgwekkender wordt het wanneer blijkt dat sommige vrouwen ook aangaven liever te gamen dan te gaan shoppen. Van een verslaving gesproken ...

Verschillen
Uit de studie blijkt dat mannen vooral door de competitie in de spelletjes worden aangetrokken. Vrouwen zien in de games dan weer een manier om tot rust te komen en te ontstressen. Dat verklaart ook waarom mannen en vrouwen een verschillende voorkeur hebben voor de types spelletjes.

Vrouwen verkiezen een spel waarin ook een sociaal element zit vervat, of waarmee ze hun hersenen kunnen trainen. Vrouwen lossen online puzzels op en zijn tuk op 'Facebook' en 'Farmville', terwijl mannen veel minder selectief blijken als het op de keuze van de games aankomt. Ze houden - verrassing? - vooral van schieten en gokken, zo blijkt.

Verwaarlozing
Experts stellen zich vragen bij de verrassend hoge cijfers en waarschuwen voor de eventuele gevolgen. Relatietherapeuten waarschuwen dat wie verslaafd is aan online games, het risico loopt zijn/haar partner te verwaarlozen.

Zelfs sociale netwerksites als Facebook of Twitter - die dan 'sociaal' heten te zijn - werken isolerend. De term 'Facebook' valt al in één op de vijf echtscheidingen en koppels blijken vaak in sociale netwerksites en games een manier te vinden om problemen en intimiteit te ontlopen. (id)