Vrouwen zetten zelden de eerste stap op datingsites en dat zouden ze beter wél doen

doorEllen Provoostop 15/03/2016

Stuur jij nooit als eerste iets op Tinder of andere datingssites omdat je graag hard to get speelt? Een recente studie van datingsite OKCupid heeft aangetoond dat je niet alleen bent. Dames laten namelijk vaak het initiatief aan mannen over.

Vrouwelijke gebruikers van OKCupid sturen gemiddeld 3 tot 4 eerste berichtjes naar het andere geslacht, terwijl mannelijke surfers 9 tot 15 keer de eerste stap zetten. Vrouwen van alle leeftijden blijken een meer afwachtende houding aan te nemen op datingsites.

Waarom?
Vroeger moest de man de eerste stap zetten, anders was je geen echte dame. Maar in deze tijden, waarin vrouwen hun mannetje op de werkvloer staan, gaat dat argument niet meer op. Waarom zijn vrouwen dan toch nog steeds zo weigerachtig om de eerste stap te zetten? Een theorie is dat jonge vrouwen het niet moeilijk hebben om iemand met een swipe te tonen dat ze interesse hebben, maar een eerste berichtje sturen blijft toch moeilijk.

Meer succes
En toch is het geen slecht idee om als vrouw de eerste stap te zetten, dit verhoogt je kans op een antwoord namelijk met 2,5 keer. Dat bracht een ander onderzoek van OkCupid aan licht. Vrouwen die zelf het initiatief hadden genomen, gingen op date met een man die ze 6,6 procent beter scoorde qua aantrekkelijkheid dan wanneer ze een potentiële partner koos uit de berichtjes die ze zelf had ontvangen. De marktwaarde van de mannen werd beoordeeld op basis van zijn looks, de reacties op zijn foto's en zijn profiel.

"Als vrouwen het beste uit hun inbox kiezen, eindigen ze met een minder aantrekkelijke date. Omdat erg weinig vrouwen als eerste de stap zetten, vallen deze singles ook meer op", besluit topvrouw bij OkCupid Jimena Almendares.