Vrouwen zijn veel gevoeliger voor liefdesverdriet

doorLien Buyckop 02/06/2012

Vrouwen hebben twee keer zo veel kans als mannen om na een verbroken relatie in een depressie te raken. Daarnaast krijgen ze ook vaker en sneller lichamelijke klachten. Dat blijkt uit onderzoek van Gert ter Horst, hoogleraar neurobiologie van psychiatrische stoornissen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Ter Horst wilde nagaan hoe "een gezond brein verandert in een ziek brein". Hij onderzocht door middel van MRI-scans de hersenactiviteiten van tientallen mannen en vooral jonge vrouwen (18-25 jaar) met liefdesverdriet. De belangrijke conclusie: "Het brein van vrouwen gaat anders met problematiek om."

"Er was eerder al onderzoek gedaan naar de gevolgen van liefdesverdriet, maar niet op zo'n grote schaal in combinatie met scans van de hersenen", aldus de hoogleraar.

'Luddevedu'
Ter Horst registreerde de hersenactiviteiten van mannen en vrouwen die werden geconfronteerd met foto's van hun ex-partner en foto's van 'neutrale' mensen. Foto's van de ex activeren bepaalde delen in het brein, zo blijkt uit de MRI-scans. Het gebied in de hersenen dat een rol speelt bij pijnverwerking blijkt bij mannen met liefdesverdriet groter dan bij vrouwen, terwijl vrouwen met liefdesverdriet weer meer visualiseren.

Hoe dat precies zijn uitwerking heeft op het lichaam, is volgens Ter Horst nog onderwerp van onderzoek, maar duidelijk is dat vrouwen meer "lijden" dan mannen. "Vrouwen scoren hoger op de depressieschaal. Ze kunnen moeilijker accepteren dat een relatie ten einde is."

Bovendien gaat de omgeving er vaak niet goed mee om. "Liefdesverdriet wordt nogal eens weggelachen", zegt hij. "Vind een nieuw vriendje en klaar! Maar liefdesverdriet is een serieus probleem en meer dan het woord 'luddevedu' suggereert."

Therapie
Volgens de onderzoeker is zijn onderzoek van belang, omdat de geneeskunde de verschillen tussen man en vrouw nog vaak negeert. Dat geldt voor depressies, al dan niet veroorzaakt door liefdesverdriet, maar bijvoorbeeld ook voor het ontstaan en het verloop van hartziektes.

Bovendien zijn de proefpersonen bij onderzoek vaak mannen. "De uitwerking van een behandeling of medicijn kan bij een vrouw heel anders zijn", aldus Ter Horst.

Zo schrijven huisartsen vaak te snel antidepressiva na een verbroken relatie. "Ook in mijn groep van proefpersonen gebruikten enkele vrouwen dat al, terwijl de breuk nog maar kort geleden was ", zegt Ter Horst. "Ik verzet me daartegen. Liefdesverdriet gaat niet weg zoals hoofdpijn na een aspirientje. Je kunt beter in gesprekstherapie gaan."