Vruchtbaarheidsmedicatie verdubbelt risico op leukemie bij kinderen

doorInge Ringootop 24/04/2012

Franse onderzoekers hebben voor het eerst een verband gevonden tussen het gebruik van vruchtbaarheidsmedicatie en een verhoogd risico op leukemie bij kinderen. Zo loopt een kind 2,6 keer meer risico op een acute lymphoblastische leukemie (ALL), de meest voorkomende vorm van kinderleukemie, wanneer moeders behandeld werden met eierstok stimulerende medicatie. Ook het risico op de zeldzamere vorm van de ziekte, acute myeloïde leukemie (AML), neemt toe met 2,3.

Kinderen die op natuurlijke wijze verwekt werden nadat hun moeders meer dan een jaar wachtten om zwanger te worden, lopen bovendien dubbel zoveel risico op een ALL dan kinderen die zonder hulpmiddelen verwekt werden.

Geen verband met IVF
Aan het onderzoek namen 2.445 Franse kinderen en moeders deel, waaronder 1.681 gezonde kinderen en 764 leukemiepatiëntjes. De mama's moesten antwoorden op de vraag of het meer dan een jaar had geduurd voor ze zwanger werden en of ze daarvoor bepaalde behandelingen hadden ondergaan.

Belangrijk is wel dat ondanks het verhoogde risico op leukemie, het aantal kinderen dat effectief lijden aan de ziekte, nadat hun mama's vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan hebben, toch redelijk klein is. Bovendien hebben de dokters geen verband gevonden tussen kinderleukemie en in-vitrofertilisatie (IVF) of kunstmatige inseminatie.

Ontwikkeling voor de geboorte
"We hebben altijd verondersteld dat de technologieën die kunstmatige bevruchting mogelijk maken een negatieve rol spelen bij de ontwikkeling van kanker bij kinderen, aangezien het sperma en de eicel gemanipuleerd worden", aldus Jeremie Rudant, dokter en onderzoeksleider. "We kunnen nu echter met zekerheid stellen dat de meeste gevallen van acute leukemie zich al ontwikkelen voor de geboorte van het kind."

"Er is nu verder onderzoek nodig om een verband te vinden tussen de verschillende soorten vruchtbaarheidsmedicatie. Daarnaast moet ook onderzocht worden welke rol de onderliggende oorzaken van onvruchtbaarheid speelt bij de mogelijke ontwikkeling van leukemie bij kinderen", besluit dokter Rudant die de resultaten van zijn studie voorstelde op de Kinderkanker Conferentie in Londen.

De meest voorkomende vorm, acute lymphoblastische leukemie (ALL), komt het vaakste voor bij kinderen tussen één en vier jaar en treft over het algemeen meer jongens dan meisjes.