Waar ouders spijt van krijgen: kind gadget geven

doorEllen Provoostop 31/05/2012

Een derde van de ouders krijgt spijt van het feit dat ze hun kinderen een spelconsole, gsm of computer hebben gegeven. Ze vrezen dat deze toestellen hun geduld, creativiteit en sociale vaardigheden schaden.

Meer dan de helft van de kinderen tussen drie en zestien jaar heeft een spelconsole, bij een kwart staat een eigen televisietoestel op zijn slaapkamer. Jongeren zijn gemiddeld drie uur en vijf minuten bezig met moderne gadgets. 67 procent van de 2.000 ondervraagde ouders stoort zich aan de hoeveelheid tijd dat kinderen achter de computer of voor het televisiescherm zitten in plaats van andere activiteiten te doen. Meer dan zeven op de tien moeders en vaders proberen de tijd die jongeren aan hoogtechnologische gadgets spenderen te beperken, maar de helft geeft na een tijdje toch toe.

Ruziën
Twee derde van de ouders geeft deze gadgets de schuld van het feit dat ze minder quality time als gezin doorbrengen. 80 procent wil allesbehalve een gadget als volgend verjaardags- of kerstcadeau geven. De helft van de moeders en vaders maakt regelmatig ruzie met hun kinderen over het gebruik van televisie of gsm, bij een op de vier gebeurt dit dagelijks. Zes op de tien ouders zouden willen dat hun kroost creatiever is, maar 74 procent geeft wel toe dat ze dit niet genoeg aanmoedigen. Minder dan de helft van de ouders zegt dat hun nageslacht weet hoe een papieren vliegtuigje te vouwen.

Schadelijke gevolgen
Mediapsychologe Emma Kenny: "Het is belangrijk na te denken over de langetermijneffecten van een gebrek aan creatieve activiteiten tijdens de jeugd. Dit kan leiden tot een gebrek aan concentratie en geduld, ook kan de jeugd minder goed problemen oplossen doordat ze niet creatief zijn." Directeur van Hobbycraft, het bedrijf dat het onderzoek liet uitvoeren, Catriona Marshall: "Omdat de meeste ouders dit zelf aan hun kinderen gaven, vinden ze het moeilijk om deze gadgets opnieuw af te nemen."