Waar we stiekem van genieten: anderen zien blunderen

doorEllen Provoostop 18/04/2012

Jezelf bevoordelen en je fouten wegmoffelen. Het blijkt maar weer eens typisch menselijk gedrag te zijn. Maar een recente enquête in Nederland toont aan dat we voor anderen des te harder blijken te zijn en we ervan genieten wanneer zij in de fout gaan.

Daarnaast roddelen we graag. Maar liefst 63 procent zegt 'ik wil niet roddelen, maar... ' en doet het vervolgens toch. Ook kijken we graag stiekem naar onszelf in de winkelruit (84 procent), blijkt uit onderzoek van Psychologiemagazine.nl onder 379 mannen en 2103 vrouwen.

Ander zien blunderen
Verder genieten we er stiekem van wanneer een succesvolle vriend of vriendin een blunder maakt, zegt 39 procent van de ondervraagden. Ook gooien we stiekem spullen weg, zoals tekeningen of boeken van je kinderen of partner, geeft 27 procent toe.

Wijntje na sporten
We zijn niet te beroerd om na het sporten een extra wijntje of bak chips te nemen omdat 'we het hebben verdiend', zegt 52 procent van de respondenten. En als we uit eten gaan, scheppen we makkelijk te veel op bij een buffet (40 procent).

Vies
Tot slot bleek uit het onderzoek dat we ook viespeuken zijn. Maar liefst 72 procent van de ondervraagden proeft eten met een lepel die vervolgens daarna weer de pan in gaat.