Waarom boter en eieren ons toch niet zullen doden

doorValérie Wautersop 27/05/2015

Tientallen jaren lang werden boter en eieren aangezien als de grote boosdoeners voor onze gezondheid. Momenteel komen wetenschappers echter terug op hun woorden: cholesterol zou immers niet zo slecht voor onze gezondheid zijn als ze altijd dachten.

Een steeds groter wordend aantal experten is het erover eens: er zou geen link bestaan tussen het eten van voedingsmiddelen die veel cholesterol bevatten, en een hoog percentage van het vettige goedje in onze bloedsomloop. Om die reden overweegt de US zelfs om cholesterolrijke producten van de lijst met 'gevaarlijke' voedingsstoffen te schrappen.Met andere woorden: we worden niet langer afgeraden om eieren, boter, schaaldieren en andere voedingsmiddelen rijk aan cholesterol te eten.

De plotse ommekeer veegt bijna 40 jaar aan gezondheidswaarschuwingen over cholesterol van de kaart. Cardioloog Steven Nissen: "En toch is het de juiste beslissing. De waarschuwingen over cholesterolrijk voedsel zijn onterecht, en zijn dat de voorbije jaren altijd al geweest."

In plaats van cholesterol en verzadigde vetten wordt suiker nu als de grootste bedreiging voor onze gezondheid aangezien.