Waarom de één koukleum is en de ander altijd warm heeft

doorEllen Provoostop 02/12/2014

Het is een vreemd fenomeen: sommige mensen hebben het altijd koud ondanks vele lagen kleding, terwijl anderen het dan weer altijd te warm hebben. Experts zeggen dat je lichaamstemperatuur niet alleen wordt bepaald door je gewicht en grootte, maar ook door je leeftijd, geslacht, eetgewoonten, slaappatroon, levensstijl en zelfs je gelukstoestand.

Mensen zijn warmbloedig, dat betekent dat onze lichaamstemperatuur ongeveer rond 37° C schommelt, onafhankelijk van de omgeving. Koudbloedige dieren zijn afhankelijk van de temperatuur in hun omgeving. Toch kan je lichaamstemperatuur sterk variëren. De temperatuurregeling begint in het brein en wordt gecontroleerd door hormonen, die houden rekening met de interne temperatuur van het lichaam en de temperatuur van de buitenste huidlagen.

Leeftijd en geslacht
Het hormoon oestrogeen maakt ook deel uit van het temperatuursysteem. Vrouwen hebben doorgaans kouder dan mannen, ouderen hebben er ook meer last van dan jongeren. De voeten en handen van actievere mensen zijn warmer dan van wie een passievere levensstijl heeft. Heren hebben meer spiermassa, dames hebben meer vet. Als de spieren moeten werken, dan wekken ze warmte op, terwijl vetcellen deze opslaan.

Onderzoekers aan de universiteit van Utah hebben ontdekt dat de temperatuur van mannenhanden gemiddeld 32,3 °C is, die van vrouwen zitten rond 30,7 °C. Een vrouwenlichaam moet harder werken om de interne temperatuur hoog te houden, daardoor blijft er minder energie over om de ledematen te verwarmen. Zelfs de menstruatiecyclus kan de lichaamstemperatuur van een vrouw met enkele graden veranderen.

Gewicht
Dikke mensen hebben een warmer gevoel omdat hun interne organen warmer zijn, hoewel hun ledematen eigenlijk kouder zijn. Bij een laag BMI is de lichaamstemperatuur kouder omdat bloed dat door de ledematen stroomt, opgewarmd moet worden wanneer het terug gepompt wordt.

Je regelt je interne temperatuur met cellen in je huid, deze sporen koude op, doen je haar- en bloedvaten verkleinen waardoor de snelheid van de bloedcirculatie vertraagt. Bij mensen die roken zal dit sneller gebeuren, terwijl actieve mensen warmere handen en voeten hebben. Het hangt ook niet alleen af of je het echt warm hebt, ook je perceptie van temperatuur speelt hier een rol in.

Geluksniveau
Als je omgeven wordt door mensen waar je je comfortabel bij voelt, zul je het warmer hebben. Een Canadese studie heeft aangetoond dat mensen die eenzaam zijn of zich geïsoleerd voelen het kouder hebben. Mensen met een uitgebreid sociaal netwerk hebben het vaak warmer.