Waarom de populairste meisjes van de klas beter zijn in sporten

doorLien Buyckop 07/05/2012

Meisjes die op school veel vriendinnetjes hebben, scoren op sportgebied meestal beter dan de minder populaire leerlingen uit de klas. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Bristol. Elke extra vriend(in) zorgt namelijk voor 4 minuten meer lichaamsbeweging na school en 10 extra minuten in het weekend.

Volgens de wetenschappers is de ontdekking goed nieuws voor de gezondheid van kinderen, aangezien de meeste jonge mensen niet voldoen aan de aanbevolen hoeveelheid fysieke activiteit per dag.

Aanmoedigen
"Ons onderzoek bewijst dat kinderen vatbaar zijn voor aanmoedigingen om meer te sporten", zegt dr. Russell Jago. "En dat is dan ook wat we moeten doen: hen aanmoedigen om actiever te zijn met hun vrienden en elkaar te steunen."

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers de gegevens van kinderen uit het zesde leerjaar (10 à 11 jaar) van 23 lagere scholen in Bristol. Hun fysieke activiteiten werden gemeten met een versnellingsmeter, het aantal vrienden werd in kaart gebracht aan de hand van een enquête. Een jaar later gebeurde het onderzoek een tweede keer, als de kinderen op één van de acht middelbare scholen in de stad zaten.

Lagere vs. middelbare school
Hoewel in de lagere school jongens gemiddeld 26 minuten fysiek bezig waren en meisjes 21 minuten, waren er ook heel wat die de aanbevolen 60 minuten per dag haalden. In het weekend ging het per dag gemiddeld om 45 minuten beweging voor de jongens, 36 voor de meisjes.

Bij de overgang naar de middelbare school, daalde de doordeweekse fysieke activiteit bij jongens met 16 procent, bij meisjes met 12 procent. De beweging in het weekend steeg wel, wellicht omdat ze vanaf de middelbare school ook alleen mogen weggaan.

Jongens vs. meisjes
Naast die vaststelling, bleek er ook een link te zijn tussen het aantal vrienden en het aantal uren beweging. "Hoe populairder je bent, hoe meer je aan lichaamsbeweging doet", luidde de conclusie.

Opvallend is wel dat die link enkel aangetroffen werd bij meisjes. Dat suggereert dat de vriendschapsband tussen meisjes sterker is dan tussen jongens. "Je kind aanmoedigen om steun van vrienden te zoeken bij het sporten, kan dus vooral meisjes helpen om actief te blijven."

En dat is ook echt nodig. "Fysieke activiteit is een belangrijke factor om het risico op kanker in het latere leven te verkleinen", zegt dr. Rachel Thompson. "En sporten is een gewoonte die we op vroege leeftijd moeten ontwikkelen."