Waarom een dagdromer slechter slaapt

doorLien Buyckop 03/09/2013

Mensen die de neiging hebben om te dagdromen, kunnen ook meer last hebben van primaire slapeloosheid. Dat komt omdat ze het moeilijk hebben om bepaalde hersengebieden uit te schakelen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Primaire slapeloosheid bezorgt de patiënten een verstoorde slaap, zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is, zoals een depressie, chronische pijn of het gebruik van drugs. Om na te gaan hoe dat precies komt, voerde een team van de University of California hersenscans uit bij 50 personen: 25 patiënten met slaapproblemen en 25 gezonde slapers.

Irrelevant
Op die manier werd duidelijk dat mensen met primaire slapeloosheid niet in staat zijn om de hersengebieden af te sluiten die gelinkt zijn aan ronddwalende gedachten bij het krijgen van een complexe taak. Zij kunnen irrelevante gedachten dus niet uitschakelen, gezonde slapers kunnen dat wel.

"Dat maakt het overdag moeilijk om opdrachten te vervullen, maar zou dus ook verklaren waarom ze het moeilijk hebben om hun gedachten 's avonds af te sluiten", klinkt het bij de wetenschappers.

Minder efficiënt
"Daarnaast is het ook zo dat het brein van de mensen met slapeloosheid overdag minder efficiënt werkt", voegde onderzoeksleider dr. Sean Drummond daar nog aan toe. "De patiënten konden de hersengebieden die cruciaal zijn voor het werkgeheugen niet inschakelen en de gebieden met de irrelevante ronddwalende gedachten niet uitschakelen."

"Deze ontdekking kan leiden tot nieuwe mogelijkheden in de zoektocht naar effectieve behandelingen tegen slapeloosheid", aldus het team. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad 'Sleep'.