Waarom frisdrank slecht voor je is

doorValérie Wautersop 04/02/2015

We drinken meer frisdrank dan ooit - gemiddeld meer dan 94 liter per persoon per jaar - en dat heeft gevolgen voor onze gezondheid. Vorige week nog kwamen Amerikaanse onderzoekers erachter dat jonge meisjes die regelmatig frisdrank drinken sneller in de puberteit komen. En daar stopt het niet. Ook light frisdranken en zelfs bruiswater hebben een effect op onze gezondheid.

1. Ze zorgen ervoor dat je sneller ouder wordt
Mensen die 2 blikjes cola (of een andere suikerrijke frisdrank) per dag drinken, verouderen sneller dan zij die dat nooit doen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië. Onderzoekers daar ontdekten dat het DNA van mensen die op regelmatige basis een grote hoeveelheid frisdrank drinken maar liefst 4.6 jaar ouder is.

2. Je krijgt er zin in suiker van
Wanneer je minstens twee blikjes frisdrank per dag drinkt wordt de smaak van suiker minder waargenomen, waardoor je nog meer naar zoetigheden gaat verlangen. Dat ontdekte dr. Hans-Peter Kubis, een psycholoog aan de universiteit van Bangor. "Omdat suiker gekoppeld is aan het beloningscentrum in onze hersenen willen mensen die veel frisdrank drinken nog meer suikers consumeren. Ook de bubbels in frisdrank zorgen ervoor dat onze zin in zoet groter wordt. Bruisende frisdranken worden in het algemeen als lekkerder ervaren, net door de aanwezigheid van bubbels. Daardoor gaan we er ook meer van drinken."

3. Ze worden soms gelinkt aan kanker
Vrouwen die meer dan drie gesuikerde frisdranken per week drinken (met of zonder bruis), zouden een verhoogd risico op borstkanker lopen. Vorig jaar ontdekten wetenschappers van de Laval universiteit in Quebec dat de densiteit van de borsten van vrouwen die veel frisdrank drinken hoger wordt, een veelvoorkomende risicofactor voor kanker. "Vrouwen met borsten met een grote densiteit hebben een groter risico om kanker te ontwikkelen, simpelweg omdat ze meer cellen hebben waarin er kanker kan ontstaan", aldus dr. Anne Trigg, oncoloog bij het London Bridge Hospital. "Het kan zelfs zover gaan dat het risico op het ontwikkelen van borstkanker tot vier keer groter wordt."

4. Ze beschadigen je botten
Amerikaanse onderzoekers beweren dat grote hoeveelheden cola drinken per dag je botten kan beschadigen. Dit komt omdat cola vaak een grote hoeveelheid fosforzuur bevat, een stof die ervoor zorgt dat het drankje een zurige smaak krijgt en een beetje prikt bij het inslikken. Een studie van de Tufts universiteit in Boston uit 2006 toont aan dat vrouwen die elke dag cola drinken een minder stevige botstructuur in de heupen hebben dan vrouwen die dat niet doen. Dit komt omdat ons lichaam er uit zichzelf naar streeft om een gebalanceerd niveau van calcium en fosfor aan te houden. Wanneer we dus overvloedig veel fosfor binnenkrijgen, corrigeert ons lichaam zichzelf door het loslaten van calcium. Bovendien heeft de cafeïne die in cola aanwezig is ook een nadelige invloed op de densiteit van onze botten.

5. Je krijgt er een opgeblazen gevoel van
Het koolzuur dat in frisdranken aanwezig is vult je maag met lucht. Die lucht komt terug naar boven via onze slokdarm en veroorzaakt vervolgens een boer. Als je snel last hebt van een opgeblazen gevoel, dan zal frisdrank dat alleen maar erger maken. Bovendien kan het drinken van koolzuurhoudende frisdranken er ook voor zorgen dat personen met prikkelbare darmsyndroom hier meer last van krijgen.

6. Ze vormen een aanslag op je tanden
De bacteriën die aanwezig zijn in tandplak reageren sterk op suiker. Hierdoor ontstaan zuren, die voor tandbederf zorgen. Op die manier zijn niet alleen frisdranken, maar ook fruitsap bijzonder slecht voor je tanden. Toch vormen frisdranken een nog groter gevaar voor de gezondheid van je mond. Een onderzoek van de universiteit van Birmingham toont aan dat koolzuurhoudende suikerrijke frisdranken in de eerste drie minuten na het nemen van een slok maar liefst 10 keer zoveel schade berokkenen aan je tanden dan dat fruitsap, hoewel ze een gelijkaardige hoeveelheid suiker bevatten. Dit komt door de hoeveelheid citroenzuur die aanwezig is in frisdranken, om ze een zurige nasmaak te geven. Hierdoor vormen niet alleen suikerrijke dranken, maar ook hun light-varianten een gevaar voor je tanden. Ook bruiswater kan tandbederf veroorzaken, omdat het koolzuur bevat, een stof die het tandglazuur aantast.

7. Ze zijn slecht voor je lever
Frisdranken die een hoge dosis fruitsap bevatten, werden in het verleden al gelinkt aan leververvetting. Een Israëlische studie uit 2009 toont aan dat mensen die twee blikjes koolzuurhoudende fruitdrankjes per dag drinken vijf keer meer kans maken op de ziekte en zelfs op leverkanker. Dit komt omdat deze drankjes veel fruitsuikers bevatten, die meteen door de lever worden opgenomen en omgezet in vet. Light frisdranken zouden trouwens hetzelfde effect.