Waarom ingevroren voedsel vaak beter is dan vers

doorRedactieop 03/02/2015

Volgens experten is ingevroren voedsel soms beter dan vers. "Ingevroren voedsel kampt echt met een verkeerde beeldvorming. Vers is echt niet altijd beter", klinkt het.

We trekken wel heel snel onze neus op bij het idee van bevroren voedsel. Vers is toch veel gezonder, niet? De Britse 'Love your Freezer' campagne wil het een en ander rechtzetten. Er zijn namelijk belangrijke voordelen aan ingevroren voedsel en voor sommige bereidingswijzen is het interessanter om te kiezen voor ingevroren voedsel dan voor vers.

"Als we kijken naar voedingswaarde, dan doet invriezen niets slecht met het voedsel, het zorgt er zelfs voor dat vitaminen en mineralen worden vastgehouden. Binnen de drie dagen dat groenten geoogst worden, gaat 80 procent van de vitamine C natuurlijk verloren", zegt Brian Young, voorzitter van de British Frozen Food Federation.

Verbeteringen in vriestechnologie maken ingevroren eten vandaag ook lekkerder van smaak dan vroeger, zo klinkt het. Hoe sneller voedsel bevriest, hoe minder schade aan de structuur van het voedsel wordt toegebracht en dus ook hoe minder verlies van smaak.

To Freeze or Not to Freeze?
In ieder geval, sommige dingen zijn nu eenmaal perfect om in te vriezen en andere minder. Voor sommige bereidingswijzen is ingevroren voedsel zelfs beter dan vers. De 'Love Your Freezer' campagne zorgt met de volgende informatie graag voor een beter begrip.

Vlees
Rood, vet vlees bevat weinig water, waardoor minder ijskristallen ontwikkelen tijdens het invriezen. Dit soort vlees kan dus snel ingevroren worden zonder aan textuur en smaak in te boeten. Rood vlees bevat proteïnen, mineralen en vitaminen zoals vitamine A en D die niet aangetast worden in het bevriezingsproces. Wit vlees zoals kip heeft wel een hoger watergehalte, dus is minder geschikt om in te vriezen. Vries trouwens eerder grote stukken vlees in. Grote stukken blijven langer goed dan kleinere stukken.

Vis
Opvallend is dat 'verse' vis alleen maar gekoeld wordt en dat vaak voor drie weken lang. Bevroren vis is vaak verser dan 'verse' vis in de zin dat er veel minder van de vitaminen en mineralen verloren gaan. Perfect om in te vriezen zijn scampi, garnalen, krabben en andere schaaldieren, net door hun beschermende en vasthoudende schild. Opnieuw is het beter om grote stukken vis in te vriezen dan vele kleintjes.

Kruiden
Kruiden zoals basilicum, munt, koriander, peterselie en salie zijn totaal niet gemaakt om in te vriezen. Het invriesproces maakt hun delicate smaak helemaal kapot en herleidt hen tot een natte, vieze brij. Kruiden zoals chili, look en gember zijn dan weer wel perfect om in te vriezen, klinkt het. Meer nog, ze zullen zelfs nog meer smaak vrij geven. Bevroren gember komt natuurlijk niet in de buurt van de finesse van vers geraspte gember, maar ingevroren gember geeft zijn smaken agressiever vrij en is dus geschikter voor bijvoorbeeld gemberthee dan verse gember.

Groenten
Groenten zoals wortels, courgettes, uien en boontjes bevatten zoveel water dat ze niet ideaal zijn om in te vriezen. Bonen, maïs en snijbonen bevatten minder water en zijn wel perfect om in te vriezen.

Fruit
Studies hebben aangewezen dat bevroren fruit vaak beter scoort als het gaat over antioxidanten, vitamine C en andere voedingsstoffen. Bevroren fruit is ook veel beter voor desserts dan vers fruit. Dit is wel niet het geval voor aardbeitjes. Zij verliezen veel van hun smaak bij het invriezen. Ook meer algemeen heeft bevroren fruit natuurlijk nooit meer de vorm en de beet van vers fruit, dus voor een fruitsalade moet je zeker geen bevroren fruit gebruiken. Voor desserts is het dus net weer interessanter om te kiezen voor bevroren fruit, zo blijkt.