Waarom je aardappelen nooit in de ijskast mag leggen

doorTine Kintaertop 17/03/2016

Wat in de koelkast zit, blijft langer goed. Dat is de algemene regel, en dus bewaren veel mensen ook hun ongekookte aardappelen erin. Dat blijkt echter een serieus risico in te houden.

Voor gekookte aardappelen is er natuurlijk geen probleem, maar je ongekookte exemplaren bewaar je beter niet in de koelkast. Ten eerste is het slecht voor de smaak: de koude zet het zetmeel sneller om in suiker. Het resultaat zijn zanderige aardappelen met een vreemde zoete smaak.

Maar daarnaast houdt het ook een risico in voor je gezondheid. Wanneer je de gekoelde aardappel bakt of frituurt, maken die omgezette suikers een chemische verbinding met een welbepaald aminozuur. Zo wordt acrylamide gevormd. Deze stof wordt al even gelinkt met een verhoogd risico op kanker, al moet onderzoek nog uitwijzen wat de langetermijneffecten precies zijn.
 
Geen paniek: de oplossing is simpel. Bewaar je aardappelen op een koele, donkere plaats zoals bijvoorbeeld de kelder of de berging, en dan is er geen gevaar. Smakelijk!