Waarom je beter niet te lang in de spiegel staart

doorRedactieop 08/02/2012

Per dag kijkt de gemiddelde vrouw maar liefst 38 keer in de spiegel. Sommige doen het uit ijdelheid, terwijl anderen niet tevreden zijn met hun looks en er iets aan willen veranderen. Maar waarom je ook kijkt, het zou wel eens schadelijker kunnen zijn dan je denkt.

Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat mensen die gedurende tien minuten naar hun spiegelbeeld keken, steeds onzekerder werden over hun uiterlijk. Zelfs mensen die vooraf perfect gelukkig waren met hun looks, voelden zich achteraf teneergeslagen.

BDD
"Verrassende resultaten", vinden de onderzoekers van het Institute of Psychiatry in Londen. Zij verwachtten namelijk dat er enkel een effect zou zijn bij mensen met een stoornis van de lichaamsbeleving of BDD (body dysmorphic disorder). Dat is een psychische aandoening waarbij de patiënt zich voortdurend zorgen maakt over zijn uiterlijk en lichaamsvorm.

De oorzaak van deze ziekte is niet duidelijk, maar het is wel zo dat het vaker voorkomt bij mensen met een geschiedenis van depressies. Veel patiënten dragen dikke make-up en veel kleren, zodat hun ingebeelde tekortkomingen verdoezeld worden. Bovendien zoeken ze ook vaak geruststelling door in spiegels te kijken.

Experiment
Om het effect daarvan in kaart te brengen, zette een onderzoeksgroep van het Institute of Psychiatry een experiment op. Daarin vergeleken ze de reacties van 20 BDD-patiënten met die van 20 'gezonde' mensen.

In een eerste test moesten de proefpersonen 25 seconden naar hun spiegelbeeld kijken, zowel voor en na ze ondervraagd werden over hun zelfbeeld. In de tweede test werden ze gedurende 10 minuten voor een spiegel gezet, waarna ze opnieuw ondervraagd werden.

Analyseren
Zoals verwacht raakten de BDD-patiënten erg gestresseerd over hun uiterlijk, zelfs als ze maar 25 seconden in de spiegel keken. "Maar ook de 'gezonde' deelnemers in ons experiment vertoonden tekens van angst over hun eigen lichaamsbeeld, vooral na de 10 minuten", beklemtonen de onderzoekers.

Volgens de wetenschappers is dat niet geheel verwonderlijk. "Iedereen vangt wel eens graag een glimp van zichzelf op in de spiegel, maar de meeste mensen houden zich geen minutenlang bezig met het analyseren van hun gelaat", stellen zij.

Vrouwen
"Bovendien focussen 'gezonde' mensen, die af en toe in de spiegel kijken, op de delen die ze mooi vinden", zegt psycholoog Andrew Hill in de Daily Mail. "Mensen met een vervormd zelfbeeld, zoals anorexiapatiënten, zien enkel de dingen waar ze niet van houden."

Wie echter lange tijd naar zichzelf kijkt, zal ook meer geneigd zijn om te focussen op zijn tekortkomingen. "Het is mogelijk dat naar jezelf staren niet goed is voor je geestelijke gezondheid", stelt Hill.

Dat zou vooral het geval zijn bij vrouwen, die volgens enquêtes maar liefst 38 keer per dag in de spiegel kijken. Bovendien is acht op de tien vrouwen niet tevreden met wat ze ziet. Bij mannen is dat 'slechts' 18 keer per dag, en zij zijn ook minder geneigd om zich zorgen te maken over wat ze zien. (lbs)