Waarom je cosmetica tot hartproblemen kunnen leiden

doorLien Buyckop 14/08/2012

Een chemische stof die gebruikt wordt in onder andere lippenstift, tandpasta en gezichtsreinigers, kan hart- en spierproblemen veroorzaken. De stof, triclosan genaamd, verhindert namelijk het proces waarbij het brein signalen doorgeeft aan de spieren. Volgens wetenschappers is het gevaar erg groot, aangezien de stof zich in honderden cosmeticaproducten bevindt.

Bij een test op muizen werd zelfs een "dramatische daling" van 25 procent vastgesteld in de hartfunctie, binnen de 20 minuten na de blootstelling aan triclosan. In vorige studies trof men al een verband aan tussen triclosan en schildklier- en vruchtbaarheidsproblemen, maar dit is de eerste keer dat het effect op de spieren werd getest.

Hart
En dat effect blijkt vrij groot te zijn. Want terwijl eerder gedacht werd dat de stof snel onschadelijk gemaakt wordt door het lichaam, veronderstellen de wetenschappers van de University of California dat de stof actief blijft en naar de organen gevoerd wordt. Daar richt het schade aan.

Onderzoeksleider professor Isaac Pessah: "Onze bevindingen tonen dat triclosan gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid. Als de hartfunctie van een gezonde persoon met 10 procent daalt, dan heeft dat niet meteen een effect, maar bij een hartpatiƫnt kunnen de gevolgen groot zijn."

Grijpen
Bij een tweede test met muizen werd de invloed van de skeletspieren onder de loep genomen, door de dieren een stuk gaas te laten vastgrijpen. Het resultaat: de proefmuizen die het afgelopen uur ingespoten werden met de stof, zagen hun grijpkracht met 18 procent terugvallen. Pas een dag later werkten hun spieren terug op volle kracht.

Maar hoe tast triclosan dan precies de spieren aan? Volgens de onderzoekers verstoort de chemische stof de stroom van calciumionen. Die vervoeren - normaal gezien - de elektrische signalen van het brein naar de spieren. Als dat niet (of minder) gebeurt, krijgen de spieren geen (of minder sterke) impulsen.

Kritiek
Volgens andere experten is er echter geen reden tot paniek. Zij stellen dat het triclosangehalte in onze huishoudproducten onder toezicht staat en dus veilig is. Volgens de Europese wet mogen onze tandpasta's en cosmeticaproducten niet meer dan 0,3 procent aan bevatten, en dat is een onschadelijke dosis.

Bij de tests met de muizen werd dan ook een veel hogere dosis gebruikt dan waar mensen ooit aan blootgesteld worden. "De studie ondermijnt de veiligheid van onze huishoudproducten niet. De gebruikte dosis was vele keren groter dan die in je cosmetica", bevestigt de Britse expert, dr. Chris Flower.