Waarom je dit soort foto's op je Tinderprofiel moet zetten

doorEllen Provoostop 04/04/2016

Zijn er bij jou ook heel wat selfies in de vuilbak beland voor je de perfecte profielfoto op Tinder of een datingwebsite zette? Dan kan je nu helemaal opnieuw beginnen. Geen duckface, maar een houding met gestrekte armen en benen trekt het meeste matches aan. Begin dus al maar te oefenen op je beste springmoves.

Psychologen Eli Finkel en Paul Eastwick hebben carrière gemaakt met het bestuderen van de aantrekkingskracht tussen dates. Zo ontdekten ze dat mensen zo geprogrammeerd zijn dat ze potentiële partners verkiezen die ze zelf benaderen. Daarom is het belangrijk om als eerste aan te komen op een afspraakje, zodat je date jou moet benaderen.

De nieuwste studie van Finkel en Eastwood keek naar gegevens van 3.000 Tinderaars en 144 speeddates. Bij de ontmoetingen in real life bleek dat iemand met een brede houding twee keer zo vaak een ja kreeg tijdens een speeddate. Mensen met een brede lichaamstaal maken namelijk een leukere en aantrekkelijkere indruk. De onderzoekers zetten in een ander experiment zes mensen op Tinder, maar telkens met twee verschillende profielfoto's. Eentje met een brede houding en de andere met een smallere houding. Bij het eerste type foto was de kans 27 procent hoger dat de persoon een like kreeg.

Waarom zijn geopende armen aantrekkelijker? Partners maken zo een dominante en open indruk. "Gespreide armen en een uitgerekte romp zijn signalen van dominantie en openheid, dit is een signaal dat deze persoon hoog op de sociale ladder staat. Het zijn dan ook eigenschappen waar veel mensen naar op zoek zijn in een partner."

Het besluit van de onderzoekers: een houding waarbij je zoveel mogelijk plaats met je lichaam inneemt, verhoogt dus je kansen tijdens het daten.