Waarom je je vandaag niet kan concentreren op het werk

doorEllen Provoostop 09/02/2016

Moeilijk dagje op het werk vandaag? Zoek niet langer naar de oorzaak: ons brein staat nu eenmaal scherper in de zomer. Onderzoekers aan de universiteit van Luik hebben na een kleinschalig onderzoek ontdekt dat onze hersenen in de wintermaanden een concentratiedip kennen.

In een uniek experiment verplichtten de wetenschappers 28 mensen om twee dagen weinig te slapen en in een slecht verlichte kamer te verblijven op verschillende tijdstippen van het jaar. Vervolgens legden de proefkonijnen zowel in de zomer als de winter concentratietesten af, terwijl de onderzoekers met scans registreerden hoe hun brein functioneerde.

Interne klok
De resultaten toonden aan dat mensen beter presteerden op de proeven in de zomermaanden, wat suggereert dat ons lichaam beter luistert naar de interne klok en dat externe factoren als zonlicht minder doorwegen. Ook blijkt dat mensen zich het slechtst kunnen concentreren wanneer de dagen het kortst zijn, in december dus. De resultaten werden gepubliceerd in 'Proceedings of the National Academy of Sciences'.    

Door de mensen in het laboratorium te houden tijdens het onderzoek konden de wetenschappers de meeste omgevingsfactoren beter controleren. Zo hadden ze invloed op de blootstelling aan licht, slaap en de wakkere uren, de omgevingstemperatuur, de voedselopname, de lichamelijke inspanningen en sociale interacties.

Groot verschil
Het onderzoeksteam legt uit: "Hoe de hersenen het ervan af brengen is afhankelijk van het seizoen, en dat verschil tussen zomer en winter is groot. Ook ontdekten we dat het werkgeheugen, de mogelijkheid om informatie te onthouden en te gebruiken gedurende een korte periode, piekt op het einde van september. In maart functioneert het werkgeheugen het slechtst. De onderzoekers benadrukten ook dat het werkgeheugen een complexere functie is dan aandacht.