Waarom je niet in slaap mag vallen voor de tv

doorValérie Wautersop 21/09/2015

Sommige van onze gewoontes zijn al gezonder dan andere. Zo blijkt in slaap vallen voor de televisie veel gevaarlijker dan gedacht.

Vooral een hele nacht doorslapen met het licht van de televisie op de achtergrond is volgens wetenschappers bijzonder slecht voor onze gezondheid. Meer zelfs: het zou op lange termijn zelfs tot het ontwikkelen van een depressie kunnen leiden.

"We zijn gemaakt om in het donker te slapen", legt dokter Guy Meadows van The Sleep School in Londen uit. "Wanneer de zon 's ochtends opkomt, zeggen de lichtreceptoren achteraan in onze ogen dat het tijd is om wakker te worden. Dat doen ze door het vrijkomen van melatonine, een hormoon dat ons slaperig maakt, te verhinderen."

Door te slapen met de televisie aan, kan het zijn dat je jezelf verhindert om in een diepe slaap te vallen. De lichtreceptoren in je ogen vangen immers het licht van de televisie op, zelfs wanneer je ogen gesloten zijn. Dit resulteert in een slecht slaappatroon, met alle gevolgen vandien. Slaap en je humeur zijn immers nauw met elkaar verbonden, waardoor een slechte slaap al snel gelijk staat aan een slecht humeur.

Bovendien is er ook een link tussen licht en depressie, zo blijkt uit een onderzoek van de Ohio State University. Uit onderzoek met ratten bleek daar dat ratten die tijdens hun slaap werden blootgesteld aan licht na verloop van tijd depressief werden, en niet meer evenveel plezier vonden in dingen die ze voor het experiment wel als aangenaam interpreteerden.