Waarom je ook je hond moet insmeren tegen zonnebrand

doorEllen Provoostop 27/06/2012

Honden lopen evenveel risico op huidkanker als mensen, een derde van de kwaadaardige tumoren bij viervoeters zijn een gevolg van de zon. Daarom is het dus belangrijk dat je je huisdier insmeert, met een speciale niet-giftige crème, wanneer het blootgesteld wordt aan de zon.

Crèmes voor mensen die beschermen tegen zonnebrand bevatten een chemische stof die giftig is voor honden als ze dit proberen af te likken, daarom is het belangrijk dat je een speciale crème voor je viervoeter koopt. Het Amerikaanse bedrijf Petkin ontwikkelde een diervriendelijk middel dat zonnebrand voorkomt. Het is een spray die het beste werkt bij honden met een lichtgekleurde, kortharige vacht. Ook bevat de lijn vochtige doekjes en een stokje waarmee je aan moeilijke maar kwetsbare plaatsen kunt als de neus en oren, deze verbranden namelijk het makkelijkst. Je kunt deze producten ook voor katten gebruiken.

Vacht
Marketingverantwoordelijke Paul Pugh van distributeur Sharples 'n' Grant: "Honden kunnen ook huidkanker krijgen, er is al heel wat onderzoek gebeurd naar dit onderwerp. Omdat een derde van de tumoren een gevolg van blootstelling aan de zon zijn, dachten we dat het nodig was om dieren hiertegen te beschermen. Veel baasjes denken dat hun vacht hen tegen schade van de zon beschermt, maar dat is een mythe. Kortharige rassen lopen meer risico dan hun langharige soortgenoten, maar elk dier kan ten prooi aan deze mogelijk dodelijke ziekte vallen. Je brengt deze producten aan zoals je dat bij een mens zou doen, de crème dringt door de vacht heen en komt zo op de huid terecht."

De zonnebeschermende producten van Petkin.