Waarom je soms in een afgrond valt wanneer je inslaapt

doorTimon Van Mechelenop 10/04/2016

Iedereen kent het gevoel wel: je bent bijna in slaap aan het vallen wanneer je plots in een diepe put lijkt te storten om dan met een spastische schok weer wakker te schieten. Gelukkig blijken die zogeheten hypnagoge schokken doodnormaal en ongevaarlijk te zijn.

Veel wetenschappelijk onderzoek rond de schokken is er niet gedaan. Wel is geweten dat het waarschijnlijk te maken heeft met je hersendelen die niet gelijktijdig in slaapmodus gaan. Zo kunnen de hersendelen die de spieren controleren al slapen, terwijl de waarnemende hersendelen nog wakker zijn op het moment dat je in slaap valt. Omdat die laatste delen dan waarnemen dat je spieren verslappen om te kunnen slapen, spannen die je spieren in een reflex allemaal samen aan.  

In een afgrond vallen
En waarom je dan in een afgrond lijkt te vallen? Aan de Volkskrant vertelde neurowetenschapper Ysbrand van der Werf dat het onduidelijk is of je dat ook echt voelt. "Het kan ook zijn dat je achteraf, nadat je bent wakker geschrokken, met je hersenen een reconstructie maakt. Je dacht niet echt dat je viel; dat bedenk je erbij om het verhaal te doen kloppen."

Stress en vermoeidheid
Andere theorieën koppelen de hypnagoge schokken dan weer aan stress en de bijhorende vermoeidheid, omdat de schokjes vaker voorkomen als je erg uitgeput bent. Onderzoekers zijn er gelukkig wél zeker van dat het een goedaardig fenomeen is, dat er ook niet voor zorgt dat je daarna minder goed slaapt.