Waarom je tanden vreemd aanvoelen na het eten van spinazie

doorRedactieop 14/09/2015

Wil jij na het eten van spinazie ook zo snel mogelijk je tanden poetsen omdat er zo'n vreemd laagje opzit? De schuldige is het bestanddeel oxaalzuur. En wat blijkt, als je de groente met zuivel klaarmaakt wordt het spinazie-effect alleen maar erger.

Spinazie is rijk aan oxaalzuur. Ook andere fruit en groenten bevatten deze stof, maar in mindere mate. Tandartsen zeggen dat het irritante laagje na het eten van oxaalzuur een gevolg is van de combinatie met calcium in je speeksel. Daardoor ontstaan namelijk kristalletjes van calciumoxalaat, die zich op de tanden hechten.

Het oxaalzuur zou volgens experts de opname van ijzer door het lichaam kunnen verhinderen. Om dit te voorkomen, kun je spinazie best eten met producten die rijk zijn aan vitamine C. Met een scheutje vers citroensap over je spinazie is dat probleem dus snel opgelost.

Ook zou je minder last hebben van het laagje als je spinazie rauw eet. Wanneer je spinazie echter kookt met calciumrijke voedingsproducten, bijvoorbeeld in een lasagne met kaas en room, wordt het het spinazie-effect alleen maar erger. Niet alleen deze groente, maar ook rabarber, biet, boerenkool en chocolade zijn rijk aan oxaalzuur.