Waarom jouw kapsel steeds in de knoop ligt met de haarborstel

doorTimon Van Mechelenop 24/11/2016

Sommige mensen mogen zoveel crèmes en serums op hun lokken smeren als ze willen, hun haar blijft ontembaar en de producten halen niets uit. Volgens Duitse wetenschappers hebben ze dat te danken aan een aantal zeldzame mutaties in 3 genen. Die zorgen er samen voor dat je met geen moeite van de wereld glad haar krijgt, zoals je waarschijnlijk zo graag wil.

Duitse onderzoekers aan de universiteit van Bonn en Toulouse kwamen tot die ontdekking nadat ze doorgesneden haren van 10 proefpersonen bestudeerden onder een elektronenmicroscoop. Door de afwijking die de zeldzame mutaties in 3 genen veroorzaakt, ontstaan groeven in de haren van de wortel tot de punt. Dat leidt tot droog, froezelig en onkambaar haar.

De mutatie in drie genen wordt ook wel het 'Struwwelpeter syndrome' genoemd oftewel het 'onkambaar haar syndroom'. Wel is de aandoening volgens de onderzoekers heel zeldzaam. Zo konden ze tot nu amper 100 mensen met het syndroom vinden. Voor wie hier toch denkt aan te "lijden", hebben de onderzoekers goed nieuws. De onhandelbaarheid van je haar zou met de jaren minder en minder worden. Dat schrijven ze in het onderzoek dat werd gepubliceerd in American Journal of Human Genetics.