Waarom kaneel goed is voor jou

doorRedactieop 04/11/2011

Al eeuwen worden aan kaneel allerlei gezondheidsvoordelen gekoppeld. Het is voor jou dus misschien oud nieuws, maar we zetten toch graag nog even op een rijtje waarvoor dit gezond en natuurlijk middel allemaal wonderen kan doen.

Kaneel heeft naast de heerlijke geur en de lekkere smaak nog heel wat meer in petto. Je gebruikt het misschien enkel als toevoegsel bij appeltaart, thee, warm appelsap, ... maar je kan het dus ook bewust toepassen voor een betere weerstand en in de strijd tegen heel wat gezondheidskwaaltjes.

Werking
Omdat het onder andere antisceptisch, verwarmend en krampwerend werkt, kan je het dus gebruiken voor een hele resem aan aandoeningen. Zo heeft kaneel onder andere een gunstige werking op je darmen, bij verkoudheden, bij vermoeidheid en tegen kouwelijkheid.

Daarnaast zou het ook een gunstige werking hebben op de bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau. Kaneel levert ook voordelen voor sporters aangezien het zorgt voor een grotere aanmaak van anabole eiwitten in de spiercellen. Hierdoor wordt meer glucose opgenomen en komt dus meer energie vrij.

Toepassingen
In plaats van meteen te grijpen naar een berg medicamenten, kan je eens proberen kaneel te gebruiken als je last hebt van:

1. Een verkoudheid
Bestrijd je hoest door een aantal dagen na elkaar een lepel lauwe honing te eten waar je een vierde van een eetlepel kaneel aan toevoegt. Het helpt ook bij het schoonmaken van je sinussen.

2. Een blaasinfectie
Spoel de bacillen weg door een glas lauwwarm water te mengen met 2 theelepels kaneelpoeder en een lepel honing.

3. Artritis
Hiervoor kan je 's morgens en 's avonds een tas heet water mengen met 2 lepels honing en een theelepel kaneel.

4. Maagpijn
Ook hiervoor is de heilzame combinatie van honing, water en kaneel effectief. Het heeft een goede reinigende werking en maakt ook komaf met overtollige gassen. Daarnaast zou het zelfs helpen tegen maagzweren en deze kunnen wegwerken vanaf de wortel.

5. Te hoge cholesterol
Thee drinken met twee theelepels honing en drie theelepels kaneelpoeder zou je cholesterolniveau tot 10 procent kunnen laten dalen.

Je kan kaneel zelfs gebruiken om een slechte adem tegen te gaan door simpelweg dagelijks te gorgelen met een theelepel honing en kaneel in warm water. Uiteraard is er nog veel meer te vinden over de goede werkingen van dit winterse kruid. Probeer het eens uit zou ik zeggen want de kans op bijwerkingen is zo goed als uitgesloten. (lf)