Waarom knuffelen goed is voor de gezondheid

doorNathalie Goossens McCannop 28/03/2014

Of je nu graag wegdroomt in de armen van je partner, een vriendin vol enthousiasme begroet of je zus wil troosten, knuffels en omhelzingen zorgen ervoor dat we ons geliefd en beschermd voelen. Ze krikken ons zelfvertrouwen op en doen ook wonderen voor onze gezondheid. Redenen genoeg dus om het knuffelen letterlijk te omarmen.

Het heeft een hoge 'feel good'-factor
Wanneer iemand je omhelst voel je dat niet alleen in je armen, maar komen er ook chemische stoffen vrij waardoor we ons gelukkig voelen. Oxytocine wordt gelinkt aan gevoelens van toewijding, vertrouwen en verbondenheid en legt de funderingen voor sterke sociale connecties.

Het is goed voor de bloeddruk
De hormonen die vrijkomen in het lichaam na een knuffel helpen ook je fysieke gezondheid verbeteren. Wanneer iemand je aanraakt, zorgt die sensatie op je huid ervoor dat bepaalde bloedlichaampjes geactiveerd worden die vervolgens een signaal zenden naar het deel van de hersenen dat onder andere verantwoordelijk is voor het verlagen van de bloeddruk.

Het vermindert onze zorgen en angsten
Uit een studie over angsten en zelfvertrouwen blijkt dat knuffels en aanrakingen onze existentiële zorgen aanzienlijk verminderen. Zelfs een teddybeer knuffelen heeft een positief effect op onze angsten. Wanneer mensen een aanraking delen is dat zo'n krachtig gebaar dat zelfs objecten die deze aanraking simuleren eenzelfde gevoel van betekenis oproepen.

Het is goed voor je hart
Iemand omhelzen is ook letterlijk goed voor het hart. Uit een experiment aan de Universiteit van North Carolina bleek dat deelnemers die geen contact hadden met hun partner een verhoogde hartslag van 10 slagen per minuut ontwikkelden, terwijl dat voor diegenen die hun partner wel mochten omhelzen tijdens het experiment vijf slagen per minuut was.


Vooral volwassenen hebben er baat bij

Volgens onderzoekers aan de Ohio State Universiteit zouden omhelzingen en fysieke aanrakingen belangrijker zijn naarmate we ouder worden. Fysiek contact wordt steeds belangrijker voor een goede gezondheid en eenzaamheid, vooral op leeftijd, kan de stress verhogen. Door een knuffel of omhelzing, voelen we ons meteen verbonden met die persoon en nemen onze gevoelens van eenzaamheid af.

Het is een natuurlijke stressbestrijder
Bij een omhelzing wordt automatisch het stresshormoon cortisol verminderd in ons lichaam. Knuffels zorgen er ook voor dat ons lichaam minder gespannen is en zenden kalmerende signalen naar de hersenen.

Baby's die vaak geknuffeld worden hebben later minder stress
Uit onderzoek met ratten blijkt dat er een verband is tussen aanrakingen en het verlichten van stress, vooral bij jonge dieren. Het onderzoek besloot dat hetzelfde geldt voor mensen, omdat de ontwikkeling van baby's (en ook hoe ze als volwassenen met stress omgaan) afhangt van een combinatie van nature en nurture.