Waarom koriander enkel voor sommige mensen naar zeep smaakt

doorValérie Wautersop 25/06/2015

Over weinig kruiden zijn de meningen zo verdeeld als koriander. Ofwel ben je er gek op, ofwel vind je dat het goedje een smerige zeepsmaak heeft. Gelukkig is er nu ook een wetenschappelijk onderbouwde reden om dat te verklaren.

Voor 4 tot 14 procent van de wereldbevolking heeft koriander een zeepachtige nasmaak. Helemaal niet aangenaam om te eten dus. Of koriander voor jou al dan niet naar een mondjevol zeep smaakt, heeft niets te maken met het feit dat je een moeilijke eter bent, maar wel met je genen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat koriander-haters allemaal hetzelfde olfactorisch receptorgen delen, gekend onder de officiële naam OR6A2. Dat gen zorgt ervoor dat we aldehyde chemicaliën kunnen ruiken, die voorkomen in zowel zeep als koriander. Kortom: bezitters van dit gen vinden koriander naar zeep smaken; wie het gen niet heeft, bemerkt geen vreemde smaak.