Waarom ook bazen onbetaald overwerken

doorElke De Pourcqop 17/07/2012

Uit Brits onderzoek blijkt dat ook bazen systematisch en onbetaald overwerken. Waarom? Krijgen ze hun werk niet rond door alle meetings? Zijn ze verslaafd aan werken, of voelen ze zich te verantwoordelijk? Misschien, maar de topreden is: uit angst om ontslagen te worden.


In totaal raapt de gemiddelde manager 90 minuten overwerk per dag bij elkaar, goed voor 9 werkweken per jaar (!). Dit heeft impact op de mentale gezondheid:

-    20 procent had een depressie het afgelopen jaar
-    42 procent lijdt onder stress
-    43 procent neemt geen vrijaf als ze ziek zijn
-    60 procent is constant moe en leed tegelijk aan insomnia
-    47 procent heeft nooit honger meer of eet net continu
-    45 procent heeft last van concentratieproblemen
-    33 procent claimt te veel werk te hebben
-    Nog eens een derde zou ontslag nemen als ze een andere job zouden hebben
-    Twee op drie ziet zijn gezinstijd zwaar beperkt en ziet zijn of haar kinderen enkel in het weekend


In vergelijking met een gelijkaardige studie uit 2007 zijn alle signalen van fysieke en mentale problemen toegenomen. Met als gevolg een slecht humeur, korte lontjes en meer roken of drinken dan normaal. Bij aanhoudende periodes van stress ontstaan dan ook vaak verslavingen, hartziekten of maag- en darmproblemen.

De cijfers  komen uit een bevraging van 1.334 Britse managers. "Dit is allemaal beginnen toenemen bij het begin van de kredietcrisis. Maar het meest zorgwekkende is, dat er maar weinig signalen zijn dat er verbetering op komst is. Als we zo doorgaan, loopt het fout af", zegt de Britse professor Les Worrall.