Waarom ook bloed géven gezond voor je is

doorInge Ringootop 02/06/2013

Dat bloed geven cruciaal is om mensen in nood te helpen, wisten we al. Maar blijkbaar is deze daad van menslievendheid ook voor je eigen gezondheid niet zo slecht. Finse wetenschappers hebben immers ontdekt dat een bloeddonatie het risico op hartziektes en kanker aanzienlijk vermindert. Bovendien zou je bij een afname maar liefst 650 calorieën verbranden.

Volgens een studie die staat gepubliceerd in het medische tijdschrift The American Medical Association zouden personen tussen 43 en 61 jaar die elke zes maanden bloed doneren een veel lager risico lopen op een hartaanval dan leeftijdsgenoten die hun bloed 'binnenshuis' houden. Deze bevindingen worden bevestigd door Finse wetenschappers die uit gezondheidstesten bij 2.682 mannen eveneens vaststelden dat het risico op hartaandoeningen 88 procent kleiner was bij bloeddonoren.

Ijzer
Ook de dalende ijzerlevels in ons bloed na een afname zouden een positieve invloed hebben op onze gezondheid. Uit een studie bij 1.200 personen, die 4,5 jaar duurde, bleek immers dat personen die twee keer per jaar bloed geven minder snel kanker zullen krijgen. Daarnaast zouden ze ook langer leven, en dit dankzij de lagere ijzerwaarden in hun bloed. Uiteraard worden deze resultaten enkel bekomen wanneer de bloeddonaties op regelmatige basis gebeuren.

Calorieën
Wie al weken (zonder resultaat) probeert te diëten om wat kilootjes kwijt te spelen tegen de zomer, moet misschien ook eens proberen om bloed te geven. Doordat je lichaam binnen de 48 uur na de donatie het bloedvolume probeert te herstellen, zou je namelijk maar liefst 650 calorieën kunnen verbranden. Hoewel dit neveneffect behoorlijk leuk in de oren klinkt, moet de belangrijkste motivatie om bloed te geven natuurlijk blijven om mensen in nood te helpen.