Waarom oudere mama's betere opvoeders zijn

doorEllen Provoostop 22/05/2012

Mama's die na hun veertigste bevallen brengen gezondere en intelligentere baby's voort dan jongere moeders, dat blijkt uit een recente Schotse studie.

1.100 kinderen van mama's ouder dan 40 namen deel aan het onderzoek, de vorsers vergeleken ze met 38.000 kinderen van jongere moeders. Daaruit blijkt dat deze kinderen minder risico lopen op obesitas. Maar ook dat een mama op leeftijd beter potentieel gevaarlijke situaties kan inschatten, waardoor hun kinderen minder vaak een ongeluk krijgen.

Intelligenter
De kroost van oudere mama's worden tevens op jongere leeftijd gevaccineerd. Ook ontwikkelen ze een bredere woordenschat op jonge leeftijd en behalen ze hogere IQ-scores vanaf hun vijfde. De onderzoekers menen dat de levenservaring en maturiteit van deze moeders hen helpt bij de opvoeding. Waaruit ze besluiten dat oudere mama's betere ouders zijn.

Gezondheidsgevaren
Dit is een van de weinige onderzoeken die in het voordeel van het moederschap op latere leeftijd spreekt. Voorgaande studies toonden aan dat hoe later je zwanger wordt, hoe hoger het risico op suikerziekte en een zwangerschapsvergiftiging is. Professor Alastair Sutcliffe: "Oudere mama's kregen het de laatste jaren zwaar te verduren, dit kwam door tal van onderzoeken die de lichamelijke risico's van een zwangerschap of bevalling op latere leeftijd blootlegde. Deze resultaten kunnen oudere moeders geruststellen dat er ook voordelen verbonden zijn aan hun toestand."

Professor Sutcliffe: "Oudere moeders beschikken over betere opvoedingscapaciteiten, zijn minder impulsief, rustiger en hebben meer levenservaring, waardoor ze geschikter zijn als ouder. Eens de moeilijkheden van een zware zwangerschap en geboorte achter de rug zijn ze dus beter moeders zijn."