Waarom sommigen steeds de foute man kiezen

doorRedactieop 05/02/2010

Sommige vrouwen lijken voor het ongeluk geboren in de liefde en kiezen steeds de foute man eruit. In het boek 'Vrouwen en hun (foute) partners' somt psychotherapeute Martien Verreycken hun beweegredenen op. Een foute relatie ontstaat, volgens haar, al in de kindertijd. Haar argumenten staan te lezen op 6minutes.be.

Verleden
Waarom vrouwen voor de verkeerde man kiezen, heeft veelal met het verleden te maken. Kinderen die onvoldoende affectie, liefde en waardering kennen, blijven er steeds hopeloos naar op zoek.

Zelfbeeld
Een stevig zelfbeeld is het begin van alles. Dat geldt ook voor de heren. Eisen moeders hen teveel op, zitten ze emotioneel aan haar vast. Is er voor het kind geen of weinig papa aanwezig, mist de jongen een model. Hierdoor groeit hij onzeker op. Dat gemis compenseert hij vaak door zich later op zijn werk of hobby te storten. Slechter is dat hij zich kan ontwikkelen tot een ware macho die psychisch of fysiek geweld durft te gebruiken.

Eenzaamheid
Bij meisjes speelt eenzaamheid mee. Als geen van de ouders zich bekommert om het kleine meisje, wordt ze eenzaam. Ze gaat als het ware op zoek naar manieren om 'liefde te verdienen'. Kreeg ze alleen maar kritiek of mist ze de goedkeuring van ma of pa, zal ze aan zichzelf blijven twijfelen en zich afvragen of ze wel liefde verdient. Zichzelf wegcijferen of een overdreven zorgzame houding zijn maar enkele gevolgen.

Ontkennen
Dat is ook de reden waarom vrouwen steeds naar foute mannen grijpen. Bang voor de eenzaamheid, denken ze dat ze nog harder hun best moeten doen. Ze blijven zijn fouten ontkennen. Zo pikken deze vrouwen ook alles en laten ze bijna de vloer met zich aanvegen.

Hulp

Volgens de schrijfster kan je een foute man niet veranderen. Altijd hervalt hij in zijn oude patroon, de vrouw zal altijd de schuld krijgen. Teveel vrouwen verdragen psychisch, fysiek of seksueel geweld. Zelfs de jaloezie of het drankmisbruik laten ze toe. Hulp zou deze dames en hun kinderen kunnen helpen, stelt de auteur. Een objectieve stem is aangewezen en kan evalueren of het nog de moeite waard is voor de relatie te vechten.

'Genoeg kikkers gekust! Vrouwen en hun foute partners' van Martien Verreycken, prijs is € 27,80. (lvl)