Waarom te veel overuren doen nooit een goed idee is

doorNina Dillenop 16/03/2016

Nog steeds aan het werk, terwijl je al van 's ochtends bezig bent? Zorg dan maar snel dat je naar huis gaat of die computer afsluit. Nieuw onderzoek herinnert ons er nogmaals aan hoe slecht overwerken voor onze gezondheid is. De link tussen overwerken en hartaandoeningen was al eerder bekend, maar de University of Texas weet er nu ook concrete cijfers op te plakken.

Je hoeft niet eens een overdreven workaholic te zijn om te ondervinden wat elke dag wat langer werken met je lichaam doet. De studie van de University of Texas bij 1.900 deelnemers ontdekte dat de kans op hartproblemen toeneemt bij mensen die meer dan 45 uur per week werken. Ze onderzochten hiervoor participanten die minstens 10 jaar een voltijdse job beoefenen.

De deelnemers die gemiddeld 55 uren per week werkten gedurende de afgelopen 10 jaar, zien hun kans op het krijgen van een hartziekte met 16% toenemen. Wie gemiddeld 60 uren per week werk, verhoogt zijn risico met maar liefst 35%. Eerdere studies wezen al op het verband tussen overwerken en hartaandoeningen, maar dit is het eerste onderzoek dat ook concrete cijfers op de uren en percentages weet te plakken.

Voorgaande studies waarschuwden al voor het risico op een beroerte en een neerslachtig gevoel als neveneffecten van te lang op het werk blijven zitten. Een ander onderzoek benadrukt dan weer dat veel werken je net minder productief kan maken: iemand die 70 uur per week werkt, krijgt ongeveer evenveel gedaan dan wat hij veel gefocuster op 55 uur zou doen. Zonde van die 15 verloren uren. Tijd om je computer uit te schakelen of naar huis te keren dus.