Waarom vrouwen écht het superieure geslacht zijn

doorTrix Vermeerschop 29/12/2014

Leden van het zogenaamde 'zwakke geslacht', lees volgende zinnen aandachtig door. Mannen (maar ook wijzelf) vervloeken onze hormonen wel al eens. Echter zijn het net onze hormonen die ons heel wat voordelen opleveren, samen met de bewuste(re) levenskeuzes die we maken. Onderstaande zeven gezondheidsvoordelen bewijzen dan ook dat dames écht het sterke geslacht zijn en geven je de ultieme reden waarom je blij moet zijn dat je met twee X-chromosomen geboren bent.

We vallen meteen met de deur in huis: vrouwen hebben een hogere pijngrens dan mannen. Met pijndrempel wordt de hoeveelheid pijn aangeduid alvorens ons lichaam het registreert als pijn. Logisch, aangezien we lang op onze tanden moeten bijten tijdens een bevalling (ja, dat is een cliché maar het is ook de waarheid).

Als het over mond- en keelkanker gaat, hebben dames alweer een voordeel. Volgens wetenschappelijke cijfers worden mannen gemiddeld 2,5 keer vaker getroffen door deze pijnlijke vorm van kanker. Vooral kanker in de mond- en keelholte en slokdarmkanker komen sneller voor bij heren. De oorzaak van de ziekte wordt dan ook vaak gelinkt aan (overmatig) drankgebruik en roken. "Vrouwen roken en drinken al veel meer dan vroeger, toch blijven mannen de grootste gebruikers van deze middelen", weet dokter Lichtenfeld.

Dames zouden bovendien ook minder kampen met verslavingen. Zo worden alcoholverslavingen vooral ontwikkeld door mannen omdat er bij hen meer dopamine in de hersenen vrijkomt wanneer ze genotsmiddelen gebruiken. Dopamine zorgt er onder meer voor dat het beloningscentrum geprikkeld wordt waardoor de ervaring vaak als aangenaam bestempeld wordt. Door frequent gebruik van drugs of alcohol neemt het aantal dopaminereceptoren echter af. Hierdoor zal meer gebruikt moeten worden om het oorspronkelijke effect nog te kunnen voelen, waardoor een verslaving gevoed wordt.

Ook melanoom, de minst voorkomende maar dodelijkste vorm van huidkanker, treft vaker mannen dan vrouwen. Hoewel vrouwen tussen 20 en 50 jaar het meest in aanmerking komen voor de ziekte, omdat ze vaak in de zon vertoeven of gebruikmaken van de zonnebank, wordt de ziekte vooral vastgesteld bij mannen van 50 jaar of ouder. De ziekte ontwikkelt zich dan ook vaak op latere leeftijd en komt bij mannen onder meer voor omdat ze geen zonnecrème gebruiken, buiten werken zonder t-shirt en vaker buiten sporten.

Dames maken daarnaast minder kans op hart- en vaatziekten omdat ze meer 'goede' cholesterol in hun lichaam hebben. 'Goede' cholesterol, ook wel HDL of High-density-lipoproteïne genoemd, bestrijdt 'slechte' cholesterol en zorgt er onder meer voor dat plak in de bloedbaan wordt opgeruimd. De hoeveelheid 'goede' cholesterol wordt onder meer verhoogd door de aanwezigheid van oestrogeen in het lichaam.

Wetenschappelijk onderzoek heeft verder aangetoond dat vrouwen beter zijn in het onthouden van namen, plaatsen en gebeurtenissen. Een studie bij 37.000 personen toonde aan dat ouderen meer problemen met hun geheugen hebben, maar dat mannen - oud én jong - steeds vergeetachtiger zijn dan hun vrouwelijke tegenhangers. Dit zou onder meer te maken hebben met hart- en vaatziekten en een te hoge bloeddruk, twee nadelen die mannen vaker ervaren dan dames.

Vrouwen ontwikkelen verrassend genoeg ook minder vet op hun buik dan mannen. Wel wordt het vet bij vrouwen verzameld op hun heupen, billen, benen en dijen. Toch heeft dit alweer een voordeel: wie meer buikvet heeft, heeft meer kans op diabetes en valt sneller flauw. Wanneer het vet vooral rond je buik- en borststreek zit, heb je meer kans op hartziekten en andere chronische aandoeningen. Opletten dus met dat 'bierbuikje', heren.