Waarom vrouwen én mannen wereldwijd Topless Dag vieren

doorRedactieop 24/08/2015

In 60 steden wereldwijd hebben mannen en vrouwen gisteren International Go Topless Day gevierd. In onder meer New York, Londen en Parijs trokken demonstranten de staat op om het taboe rond vrouwelijk naakt te doorbreken, te protesteren tegen de dubbele moraal en om het vrouwen makkelijker te maken op openbare plaatsen borstvoeding te geven aan hun kind.

Hieronder verklaren deelnemers waarom ze het recht op het exposeren van een bloot bovenlijf opeisen, voor vrouwen net zo goed als voor mannen.

"We protesteren niet, we beoefenen simpelweg ons recht om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Dit gaat over gelijkheid. Dat mannen in bloot bovenlijf op het strand lopen, is geen probleem. Ik ben naar hier gekomen om het stigma voor vrouwen weg te nemen".
Emilee Hyland (19) in The Boston Globe

"Zo lang mannen topless in het openbaar mogen verschijnen, moeten vrouwen hetzelfde grondwettelijk recht hebben. Zoniet, moeten ook mannen hun borstkas met kledij bedekken".
Claude 'Rael' Vorilhon, oprichter van GoTopless.org

"In onze samenleving hebben mannen en vrouwen zogezegd gelijke rechten. Maar vrouwen worden gearresteerd, beboet en vernederd wanneer ze in het openbaar topless durven verschijnen. Die vrijheid hebben mannen al decennialang. Om deze ongrondwettelijke geslachtelijke discriminatie aan te klagen, organiseert GoTopless.org nationale Go-Topless Dagen in verschillende steden. Duizenden vrouwen zullen hun bovenlichaam ontbloten in naam van gelijke rechten".
Statement van GoTopless.org

"Het is logisch. Waarom kan een man topless buitenkomen en een vrouw niet? Wij vrouwen zouden dat moeten kunnen doen zonder lastiggevallen te worden. Het is gewoon vlees, het is gewoon een borst, het is de natuur".
Demonstrante in New York tegenover The Guardian

"Het is absurd dat men in onze cultuur topless vrouwen als obsceen ziet, terwijl topless mannen normaal worden bevonden. We verafschuwen die dubbele moraal. We eisen ons recht op. Iedereen zou het eens moeten proberen, het is heel leuk".
Carolyn Estes, demonstrante in Austin, Texas, tegenover NBC

"We verwerpen de dubbele moraal en de idee dat topless vrouwen moreel verwerpelijk zijn terwijl mannen al jarenlang topless mogen lopen. Waar het om gaat, is dat je van je lichaam houdt, of het nu naakt of aangekleed is".
Demonstrant in New York tegenover The Guardian

"Dat een vrouwentepel overgeseksualiseerd en gecriminaliseerd wordt maakt bijvoorbeeld borstvoeding geven op openbare plaatsen heel moeilijk. Het is een vorm van geslachtelijke discriminatie als je zegt dat vrouwen hun borsten moeten bedekken".
Demonstranten in New Hampshire

"Mensen hebben problemen met borstvoedende vrouwen omdat ze borsten seksualiseren, waardoor ze het aanstootgevend vinden. Mochten borsten minder een taboe zijn, zou borstvoeden veel aanvaardbaarder zijn".
Jessica Wardell in New Hampshire tegenover Reuters

"Er is geen enkele reden waarom mijn borsten anders zouden zijn dan zijn borstkas".
Een demonstrante in Denver tegenover CBS Local