Waarom vrouwen van 40 fantastische seks hebben... maar niet met hun man

doorElke De Pourcqop 19/07/2012

Het tijdperk dat ontrouw iets wat dat mannen deden en vrouwen overkwam, ligt achter ons. Een onderzoek van de universiteit van Indiana toont dat bijna net zoveel vrouwen (19 procent) vreemdgaan als mannen (23 procent). Twee belangrijke verschillen: de gemiddelde leeftijd (45 versus 55) en de reden.

In de studie bleek dat de kans om vreemd te gaan groter was bij mannen die gemakkelijk seksueel opgewonden geraken. Voor vrouwen speelde iets anders een rol: ontevredenheid met de relatie of een seksuele mismatch tussen haar en haar partner. Beide hadden meer kans om vreemd te gaan als ze naar seks grijpen als oplossing in depressieve of euforische gemoedstoestand.

Vrouwen gaan iets vaker vreemd dan mannen als ze zich seksueel geremd voelen. Dat klinkt tegenstrijdig maar dat is het niet: de nieuwe partner kent de problemen niet, waardoor het gemakkelijker is om deze te overwinnen.

Maar dat is enkel voor de redenen die de studie testte. Er zijn veel andere redenen waarom vrouwen in hun veertiger jaren de stap maken naar een affaire, ondanks het feit dat die generatie gezinnen heeft uit elkaar zien vallen doordat papa iets begon met de secretaresse en mama zowat bankroet, zonder inkomen, huis en kinderen achterbleef. 10 redenen op een rijtje waarom vrouwen van 40 geweldige seks hebben... maar niet met hun man.

1)    Zelfvertrouwen
Het juk van het schoonheidsideaal is afgeworpen: ze weet dat het nooit meer wordt zoals vroeger, en daar wordt in toenemende mate 'foert' aan gezegd. Ze is wie ze is, en dat zelfvertrouwen straalt ze ook uit. Op professioneel gebied is ze onderhand doorgegroeid, en je komt al eens in contact met interessante, succesvolle, aantrekkelijke mannen die dat zelfvertrouwen ook aantrekkelijk vinden.

2)    Gedaan met bemoederen
Op een (weliswaar groeiende) minderheid niet te na gesproken, zijn de meeste vrouwen op hun 40ste uit de luiers, borstvoedingsbeha's en zwangerschapskilo's. De kinderen spelen zelfstandig, willen op kamp of kunnen al eens alleen thuis blijven, waardoor vrouwen hun moederidentiteit durven loslaten en weer zichzelf willen zijn. Ze willen weer uitgaan, zich amuseren - met hun partner, vriendinnen... of iemand anders.

3)    Hormonen
Aaaah, die hormonen. De menopauze sluipt dichterbij, met minder zorghormonen (oestrogenen, oxytocine) en meer testosteron (en dus seksuele lust) tot gevolg. Ze gaan zich minder geneigd voelen zich weg te cijferen, het moment om voor zichzelf te zorgen en aan zichzelf te denken in aangebroken.

4)    Saaie seks
De vlam is uit de pan, de seks is voorspelbaar geworden of zoals Christian Grey zegt: 'gewone vanilleseks' is saai, het is de 'hete chocoladebrownieseks' die voor vuurwerk zorgt. Seks met een verboden persoon is opwindend en schiet haar dopamineniveau door het dak, vergelijkbaar met een drugseffect.

5)    Verwaarlozing of onderwaardering
Vrouwen hebben zich een decennium weggecijferd, als moeder voor de kinderen, als vrouw voor zijn carrière. Het resultaat is niet altijd netjes: ze is niet meer dan degene die de was en boodschappen doet voor hem... waarop het potje overkookt, en ze elders waardering, begeerte, lust of aandacht zoekt (en vindt).


6)    Bevestiging

Ze wil gewoon weten of ze 'het' nog heeft of kan... als manlief niet bereid is het hof te maken, en er komt iemand langs die het wel doet... wie is ze dan om te weerstaan?

7)    Wraak
    Hij gaat al jaren vreemd, heeft zijn job verloren, met het gezinsspaarpotje verkeerd gegokt of betrapt op een leugen... de pijn, het verdriet en het verraad kunnen ook aanzetten tot ontrouw, om de zaken gelijk te trekken.

8)    Geldzorgen
Het lijkt geen slimme zet om een scheiding te riskeren in financieel moeilijke tijden, maar een affaire is dan op een ontsnapping en beloning na jaren hard werken en kinderen opvoeden zonder dat de inspanning beloond wordt.

9)    Stoute meid
Na jaren alle sociale en maatschappelijke regels volgen, wil ze uitbreken. Het is nu of nooit, en nu is ze nog fit genoeg. En als ze niet door de crisis getroffen is, ook kapitaalkrachtig genoeg voor die borstlift, liposuctie en personal trainer. Wie zei ook weer dat je er niet sexy kon uitzien na het baren van kinderen?

10)    De gemakkelijke weg
Een scheiding is zo lastig: je moet de problemen aankaarten, de kinderen teleurstellen, advocaten betalen, de cd-collectie delen. Een affaire is voor sommigen de manier om alles te vinden wat ze zoeken (lust, liefde, spanning) zonder te verliezen wat ze hebben (kinderen, huis).