Waarom vrouwen vatbaarder zijn voor migraine dan mannen

doorLien Buyckop 06/06/2012

Het is algemeen geweten dat migraine meer vrouwen dan mannen treft. Australische wetenschappers hebben nu ook ontdekt hoe dat komt. Volgens hen bezitten vrouwen namelijk meer specifieke genen die de ziekte kunnen uitlokken.

Professor Lyn Griffiths en haar team kwamen tot die conclusie na een genetisch onderzoek bij 300 inwoners uit het afgelegen Norfolk Island, tussen Australië en Nieuw-Zeeland.

"Het eiland was ideaal voor het onderzoek, omdat 80 procent van de bewoners er afstamt van de stichters van het eiland. Daardoor was het eenvoudig om de genetica in kaart te brengen", stelt professor Griffiths van Australia's Griffith University. "Bovendien bleken veel van de inwoners aan migraine te lijden."

X-chromosoom
Uit de studie bleek nog maar eens dat meer vrouwen dan mannen te maken krijgen met de ziekte, maar werd ook verklaard hoe dat komt. Er werd namelijk een nieuw gebied aangetroffen op het X-chromosoom, waarvan verondersteld wordt dat het migraine uitlokt.

Aangezien vrouwen twee X-chromosomen bezitten, hebben zij meer kans op migraine dan mannen, die één X en één Y-chromosoom bezitten.

"Het gaat om meerdere genen van het X-chromosoom", legt Griffith verder uit. Vooral het gen dat het ijzergehalte in de hersenen regelt, verdient volgens de professor verdere aandacht.

"Tegenwoordig lijdt 12 procent van de bevolking aan migraine. En hoewel er verschillende goede behandelingen bestaan tegen deze slopende ziekte, werken die niet voor iedereen en kunnen ze zelfs nadelige bijwerkingen hebben", vertelt Griffiths. "Daarom is het echt dringend noodzakelijk dat er nieuwe behandelingen tegen migraine ontwikkeld worden."