Waarom we allemaal naar zee willen: oceaan maakt gezond

doorEllen Provoostop 01/07/2013

Tijd dicht bij de oceaan spenderen heeft heel wat gezondheidsvoordelen, dat blijkt uit onderzoeken aan de universiteit van Exeter.

De studie deed verschillende experimenten om te bepalen dat op een strand zijn je gezondheid een boost geeft. Onderzoeker Michael White legt uit: "Wanneer iemand naar het strand gaat, is het niet verrassend dat deze persoon ontspant, maar dit treft de gezondheid van personen op nog heel wat andere manieren. Engels onderzoek heeft namelijk aangetoond dat wie aan de kust woont gezonder is. Een argument zou kunnen zijn dat mensen die zich een woning aan zee kunnen veroorloven rijker zijn. Maar het is bewezen dat net armere mensen het meeste voordeel halen uit de oceaan. Zelfs al dichter bij het strand gaan wonen heeft al een positief effect op mensen. Dit beperkt namelijk stress en moedigt lichamelijke activiteit aan."  

In een van de experimenten gaven de vorsers de deelnemers een serie van foto's van fictieve hotelkamers, ze vroegen ook hoeveel de mensen wilden spenderen aan deze kamer. De ene had zicht op de oceaan, de andere op groene velden en de laatste op een stad. De meeste mensen wilden het grootste bedrag neertellen voor zicht op de oceaan.

Door deze hoopgevende resultaten zijn de wetenschappers nog steeds aan het onderzoeken zijn wat de gezondheidsvoordelen van nabij de kust te wonen zijn. Momenteel testen ze de invloed van een virtueel strand op stresserende situaties als operaties. Uit de eerste waarnemingen blijkt dat mensen dan minder pijn voelen. Volgens een van de initiatiefnemers van het onderzoek kunnen de resultaten helpen een therapie op basis van blootstelling aan de oceaan ontwikkelen.