Waarom we ons door alcohol mooier voelen dan we zijn

doorLien Buyckop 01/08/2012

Het is een bevinding die kan verklaren waarom er in cafés zoveel mislukte versierpogingen zijn: alcohol doet ons denken dat we aantrekkelijker zijn dan in werkelijkheid het geval is. Zelfs verwachten dat je een beetje tipsy zal worden, is al genoeg om je ego te boosten.

Het effect doet zich echter alleen voor in het hoofd van de drinker. Want jammer genoeg voor hen, vinden anderen hen niet aantrekkelijker.

Hoe meer, hoe knapper
De bevinding komt van Franse, Amerikaanse en Nederlandse wetenschappers, die een experiment uitvoerden bij 19 mannen en vrouwen in een Frans café. Aan hen werd gevraagd om hun eigen aantrekkelijkheid te bepalen. Daarnaast moesten ze ook een alcoholtest ondergaan.

En wat bleek? Hoe meer de proefpersonen gedronken hadden, hoe hoger ze hun eigen aantrekkelijkheid inschatten.

Denken aan alcohol
In een tweede experiment bleek zelfs dat alleen de gedachte aan alcohol genoeg is om je eigen uiterlijk hoger in te schatten. Daarbij werden aan 86 jonge mannen verteld dat ze deelnamen aan een smaaktest voor een nieuw muntdrankje.

De ene groep dronk er ééntje met alcohol, terwijl de andere een niet-alcoholische versie kreeg. Bij elke groep kreeg de helft te horen dat het drankje alcohol bevatte, de anderen dachten dat het alcoholvrij was.

Na een korte onderbrekeing, zodat de alcohol zijn werk kon doen, werd een reclamespotje opgenomen voor het drankje. Dat werd daarna herbekeken door de proefpersonen, die hun eigen uiterlijk moesten beoordelen.

Wat opviel was dat degene die dachten dat ze gedronken hadden, zichzelf hoger inschatten dan de anderen, zelfs al hadden ze helemaal geen alcohol in hun bloed.

Verklaring
Voor anderen waren zij echter niet aantrekkelijker, zo bleek uit een derde experiment. Toen de spotjes werden getoond aan een testpubliek, bleken zij namelijk niet onder de indruk te zijn.

Maar hoe komt het nu dat we ons zelf wel mooier voelen als we alcohol drinken (of dat denken)? Volgens de wetenschappers is er een verband met de herinnering aan glamoureuze filmsterren die alcohol drinken. De alcohol zorgt ervoor dat we ons met hen identificeren, en ons dus aantrekkelijker voelen.