Waarom worden we altijd ziek net als we vakantie hebben?

doorNina Dillenop 28/05/2016

Dat moet jou natuurlijk weer overkomen. Net op de dag dat je vakantie of weekend begint, steekt die verkoudheid of zelfs dat griepje de kop op. Brute pech of is er meer aan de hand? Hoogleraar Ad Vingerhoets van de universiteit van Tilburg onderzocht het fenomeen en concludeerde dat er meer dan "toeval" in het spel is. Gelukkig heeft hij ook tips om zo'n vrijetijdsziekte te voorkomen.

Hoogleraar emoties en welbevinden aan de Tilburg Universiteit Ad Vingerhoets is zelf bijna nooit ziek, "behalve tussen Kerst en Nieuwjaar en soms in de weekenden", zo vertelt hij aan de de Volkskrant. Hij blijkt niet alleen te zijn: in Nederland heeft 3% van de bevolking last van deze zogenaamde "vrijetijdsziekte" of "het omgekeerde Kortjakje-syndroom." Een aanleiding voor de hoogleraar om het fenomeen verder te onderzoeken.

Volgens Vingerhoets en zijn team kunnen we de vrijetijdsziekte grofweg opdelen in twee categorieën: een eerste groep mensen krijgt last van vage pijntjes en vermoeidheid, terwijl een tweede groep echt koorts krijgt en symptomen van griep vertoont.

In de eerste categorie luidt een mogelijke verklaring dat deze groep zich pas bewust wordt van hun lichamelijke kwaaltjes, als ze tot rust kunnen komen na een periode van drukte op het werk. Wanneer je vrij bent is er plots minder afleiding, waardoor je de "pijn" pas echt begint te voelen. Vingerhoets vergelijkt het met voetballers die pas na de wedstrijd voelen waar ze zich bezeerd hebben.

Bij de tweede categorie is er volgens Vingerhoets adrenaline in het spel, te wijten aan een drukke job met veel stress. "Wanneer de spanning continu hoog is, raakt het lichaam gewend aan het aanmaken van het stressstofje en volgt het niet meer de behoefte van het lichaam. Het gaat bijvoorbeeld ook 's nachts door, wanneer het lichaam moet rusten. Hierdoor kan het immuunsysteem uit balans raken en ben je vatbaarder voor ziekte op momenten dat je ontspant."

Om te vermijden dat je ziek wordt tijdens je vakantie of weekend, moeten we volgens de hoogleraar op zoek naar een betere balans tussen hard werken en ontspannen. In plaats van vrijdagavond over te werken om alles rond te krijgen, spreiden we het werk beter over de hele week om dan vrijdagavond iets ontspannends te kunnen doen. Ook tijdens je vakantie of weekend hetzelfde ritme proberen aanhouden kan helpen. Wijzig je slaapritme niet te drastisch en ga ook niet plots meer of minder koffie drinken. Zo wordt de overgang tussen beide situaties minder ingrijpend.